Milieubijdrage voor zonnepanelen

Laatste aanpassing: 
08/11/2021

PV CYCLE BELGIUM staat in voor uitvoering wettelijke “aanvaardingsplicht zonnepanelen”

Op 1 juli 2016 trad de milieubijdrage voor fotovoltaïsche zonnepanelen in België in werking. Een zichtbare milieubijdrage is sinds die datum van toepassing op elk nieuw verkocht zonnepaneel.

Diegene die voor de eerste maal een zonnepaneel in België op de markt brengt moet aan de zogenaamde “aanvaardingsplicht” voldoen. Dit kan een importeur (vb. een installateur of handelaar) of een lokale fabrikant zijn. Een handig hulpmiddel hierbij is na te gaan wie als eerste factureert met Belgische BTW aan zijn klant, onafhankelijk of die een privépersoon (B2C) of professioneel (B2B) is.

Elke fabrikant/invoerder is wettelijk verplicht om te zorgen voor de registratie, de rapportering van de hoeveelheid op de markt gebrachte zonnepanelen, de gratis terugname en de verwerking van zijn afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen. Dit kan in België via een individueel of collectief beheersplan. Bij ons wordt dit collectief systeem georganiseerd en uitgevoerd door PV CYCLE BELGIUM.  Het hele systeem wordt gefinancierd door een kleine milieubijdrage per zonnepaneel, dat dient doorgerekend te worden aan de eindklant. Het huidige bedrag van de milieubijdrage is vastgesteld op 2 EUR per paneel (excl. btw). Om in orde te zijn met de wetgeving over de aanvaardingsplicht kan een Belgische fabrikant/invoerder zich aansluiten bij PV CYCLE BELGIUM.

Als u als installateur uw fotovoltaïsche zonnepanelen aankoopt bij een Belgische groothandel of importeur, dan hoeft u zich niet aan te sluiten bij PV CYCLE BELGIUM. U zal op de factuur van fotovoltaïsche zonnepanelen die u aankoopt een recyclagebijdrage per zonnepaneel zien verschijnen en u dient die gewoon integraal door te rekenen aan uw eindklant.

Veel meer informatie via: www.pvcycle.be 

Meer over: Energie, Groene energie

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!