Mondmaskerplicht vervalt (gedeeltelijk) op 1 oktober

Laatste aanpassing: 
30/09/2021

Vanaf 1 oktober vervalt de mondmaskerplicht (in Vlaanderen) voor zowel klanten als personeel in horecazaken en winkels. En ook op de werkvloer vervalt het mondmasker op de meeste plaatsen. Een opsteker voor veel ondernemers Zeker omdat we met UNIZO de dagen voor het Overlegcomité aangedrongen op de afschaffing. Het kleinood blijft wel nog verplicht bij contactberoepen, zowel medisch (dokter...) als niet-medisch (kappers...). UNIZO betreurt dat laatste wel. 

Mondmaskerplicht 

  • Mondmaskers zijn niet langer verplicht in de horeca en in winkels, zowel voor klanten als het personeel. De maatregel gaat in vanaf 1 oktober. Opgelet, dit zal enkel in Vlaanderen toegepast worden. Wallonië en Brussel zouden wel nog vasthouden aan de mondmaskerplicht. 
  • Mondmaskers moet je wel nog blijven dragen in het openbaar vervoer (trein, tram, bus, metro en stations), in zorginstellingen (ziekenhuizen en woonzorgcentra) en bij contactberoepen (dokters, kappers....).  Bij evenementen met meer dan 500 binnen en 750 buiten zonder Covid Safe Ticket is het mondmasker ook verplicht.
  • Ook het dragen van een mondmasker in een werkgerelateerde context is voortaan op de meeste plaatsen niet meer verplicht. Het blijft wel sterk aanbevolen wanneer het onmogelijk is om de regels van social distancing na te leven. Daarnaast werden de maatregelen die gelden in de lunch- en pauzeruimtes aangepast en worden de regels die voor horeca gelden hierop van toepassing. Dit is allemaal bevestigd in de nieuwe generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan.

Download de generieke gids

Discotheken mogen deuren openen

Discotheken mogen vanaf vrijdag 1 oktober weer open gaan als ze met het Covid Safe Ticket werken. Concreet, bezoekers moeten volledig gevaccineerd, recent negatief getest of hersteld zijn en uitbaters moeten dit kunnen bewijzen.  

Wat is het Covid Safe Ticket?

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!