Niet concurrentiebeding binnen een overnamecontract

Laatste aanpassing: 
08/08/2022

Hoe maakt u een niet-concurrentiebeding zo sluitend mogelijk ?

1. Welke activiteit ?

Zorg voor een duidelijke omschrijving van de activiteiten die de overlater niet mag doen. Vaak duikt op in contracten “een gelijkaardige handelsactiviteit”. Dit is zeer vaag. Want is een parfumerie beginnen na een schoonheidssalon te hebben uitgebaat een gelijkaardige activiteit of niet ?

2. Een bepaalde termijn

Uw verbod mag niet eeuwig duren. Het mag maar duren zolang het economisch verantwoord is. De sector speelt dus een belangrijke rol. De meeste rechters aanvaarden doorgaans zonder al te veel problemen een duur van 3 à 5 jaar.

3. Een bepaalde regio

U mag enkel de directe concurrentie uitsluiten. Geografisch moet u dus een beperking inbouwen (b.v. 20 km rond gemeente X).

4. Indirecte concurrentie 

In zijn overeenkomst was enkel directe concurrentie uitgesloten.
Een goede clausule voorziet ook dat elke concurrerende activiteit is uitgesloten zowel rechtstreeks als onrechtstreeks, b.v. als werknemer van een concurrerende firma of handelaar, via de oprichting van een vennootschap.

5. Een schadevergoeding

Door in de clausule tevens een niet-herleidbare schadevergoeding (b.v. 20 000 € per dag dat er toch concurrentie wordt gepleegd) op te nemen per inbreuk, kan er achteraf niet meer gediscussieerd worden over uw schade. Die is dan duidelijk vooraf bepaald.

Meer over: Overlaten-overnemen, Een onderneming overnemen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!