Nieuw in 2019: nieuwe regels inzake milieu

Laatste aanpassing: 
18/12/2018

Verbod op gratis uitdelen van lichte plastic draagtassen aan de winkelkassa

Vanaf 1 januari 2019 wordt het gratis uitdelen van lichte plastic draagtassen voor eenmalig gebruik verboden bij aankoop in de detailhandel.

  • Het verbod geldt voorlopig enkel voor plastic zakjes met dikte van 15 à 50 micron.
  • Voor bestaande voorraden die aangekocht werden voor het verbod wordt het gratis uitdelen nog toegelaten tot 6 maanden na de inwerkingtreding van het verbod.
  • Zeer lichte plastic zakjes dunner dan 15 micron (die vaak gebruikt worden aan de groenten of fruitafdeling), alsook de zwaardere plastic tassen van 50 micron en meer, worden (nog) niet geviseerd.

Nieuwe regels voor GFT-afval bij huis-aan-huis-ophaling

Vanaf 2019 – de precieze datum hangt af van de verschillende afvalintercommunales – gelden nieuwe regels voor het GFT-afval dat huis-aan-huis opgehaald wordt.

  • Vanaf dan zullen volgende afvalstoffen eveneens in de GFT-container mogen: keukenafval en etensresten (zowel dierlijk als plantaardig), vlees-, vis- en schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen), vaste zuivelproducten, eieren, eierschalen en mest van kleine huisdieren. 
  • Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, mogen theezakjes en koffiepads voortaan niet meer bij het GFT-afval. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot het GFT-afval.

De PMD-inzameling wordt uitgebreid

De PMD-inzameling wordt uitgebreid met alle huishoudelijke plastic verpakkingen tegen eind 2019 in heel Vlaanderen.

Uitrol digitale elektriciteitsmeters vanaf 1 juli 2019

De uitrol van de digitale elektriciteitsmeter in Vlaanderen zal starten vanaf 1 juli 2019. De digitale meter zal eerst geplaatst worden bij nieuwprojecten, bij ingrijpende energetische renovaties, of bij wie een budgetmeter heeft.

Nieuwe BEBAT-bijdragen op batterijen vanaf 2019

Vanaf 1 januari 2019 gelden nieuwe BEBAT-milieubijdragen voor de verkoop van draagbare, industriële en automotive batterijen en accu’s tussen professionelen (fabrikanten, invoerders, groot- en kleinhandelaars). 

Voor de verkoop aan de consument gaan de nieuwe bijdragen ten laatste in op 1 april 2019. Zo hebben de professionelen die aan consumenten verkopen drie maanden tijd om hun stocks uit te verkopen. Het betreft een verlaging van de milieubijdrage van de meeste batterijen van € 0,073/stuk (excl. btw) naar € 0,063/stuk (excl. btw), met andere woorden een verlaging met 14%. De milieubijdrage voor het merendeel van de lithium-ion batterijen van elektrische fietsen wordt verlaagd van € 10 (excl. btw) naar € 9 (excl. btw).

De andere tarieven en wijzigingen vind je via www.bebat.be

Meer over: Milieu
Thema: Actueel

Je ziet meer als UNIZO lid

Deze inhoud is enkel voor UNIZO-leden, of word nu lid.

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!