Nieuw systeem overbruggingsrecht vanaf 2021

Laatste aanpassing: 
19/05/2021

Je zaak blijft open maar je verliest een aanzienlijk deel van je inkomsten door corona?

Wie verplicht gesloten is door de coronamaatregelen kan beroep doen op het dubbel overbruggingsrecht. Veel ondernemingen zijn evenwel niet langer verplicht gesloten, maar ondervinden wel nog steeds grote hinder door de coronamaatregelen. Ook in dat geval kan je maandelijks aanspraak maken op een crisisoverbruggingsrecht, als jouw omzet in de kalendermaand voorafgaand aan de maand waarvoor je steun vraagt met minstens 40% daalde ten opzichte van diezelfde kalendermaand in 2019 (het jaar voor de coronacrisis!). 

Heb ik er recht op? 

  • De maatregel geldt zowel voor klassieke zelfstandigen, als voor meewerkende echtgenoten.
  • In tegenstelling tot het klassieke overbruggingsrecht hebben ook startende zelfstandigen toegang.  
  • In tegenstelling tot het klassieke overbruggingsrecht hebben zelfstandigen in bijberoep ook toegang tot het crisis-overbruggingsrecht op voorwaarde dat ze voorlopige sociale bijdragen betalen die minstens gelijk zijn aan de minimumbijdragen voor zelfstandigen in hoofdberoep (berekend op een netto belastbaar inkomen van 13.993,78 euro per jaar).

Hoeveel krijg ik en hoelang? 

De uitkering bedraagt: 

  • 1.291,69 euro voor een zelfstandige zonder gezinslast
  • 1.614,10 euro voor een zelfstandige met gezinslast

Bijberoepers met een zelfstandig inkomen tussen 6.996 euro en 13.993 euro per jaar en gepensioneerde zelfstandigen hebben toegang tot een half crisis-overbruggingsrecht van 645,85 euro per maand (807,05 euro/maand met gezinslast) met een maximumplafond voor de vervangingsinkomsten van 1.614 euro. Bijvoorbeeld, een zelfstandige in bijberoep die voor zijn activiteit als loontrekkende een tijdelijke werkloosheidsuitkering ontvangt van 1100 euro per maand, zal 514 euro overbruggingsrecht krijgen. 

Je kan deze uitkering al zeker bekomen tot en met september 2021

Het crisis-overbruggingsrecht is fiscaal voordeliger! 

Voor het crisis-overbruggingsrecht heeft UNIZO in overleg met de administratie een fiscaal gunstregime kunnen bekomen. Daardoor worden de uitkeringen niet belast aan de progressieve tarieven van de personenbelasting, maar aan een forfaitair tarief van 16.5% voor zelfstandigen met winsten. Het relance-overbruggingsrecht volgt het normale fiscale regime van het gewone overbruggingsrecht.

Wat levert jou dat op? 

Geen sociale bijdragen op je crisis-overbruggingsrecht!

UNIZO drong erop aan om deze uitkering vrij te stellen van sociale bijdragen. Dit is namelijk geen gewoon beroepsinkomen dat je ontvangt. Uiteindelijk besliste David Clarinval, minister van Zelfstandigen en kmo's, om gehoor te geven aan onze vraag. 

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!