Nieuwe regels voor het aanbieden van weddenschappen in dagbladhandel

Sorry! Toegang tot deze pagina werd voorbehouden aan UNIZO leden.

Laatste aanpassing: 
01/03/2022
  1. Aantal terminals

Het aantal ‘terminals’ of ‘informaticatoepassingen’ voor weddenschappen in een dagbladhandel wordt vastgelegd op 4. Ook in de oude wetgeving was het aantal al beperkt tot 4, maar ging het enkel over ‘terminals’. Door ook ‘informaticatoepassingen’ op te nemen, maakt het niet langer uit wie de aanname van de weddenschappen in het systeem ingeeft, ofwel is het de speler zelf via een zelfbedieningstoestel, ofwel wordt dit gedaan door de dagbladhandelaar zelf via zijn eigen informaticasysteem achter de toonbank. In totaal mogen er dus slechts 4 toestellen worden kunnen bediend, inclusief de toepassing bediend door de dagbladhandelaar.
Toestellen voor loterijproducten zitten evenwel niet inbegrepen in het maximum aantal van 4.

Belangrijk: hoewel deze regel niet gewijzigd is, blijft het wel belangrijk er op te wijzen dat de aanneming van weddenschappen door de dagbladhandelaars slechts is toegestaan voor weddenschappen waarvoor door de speler een inzet werd gedaan die het bedrag of de tegenwaarde van 200 euro niet overschrijdt. Indien dat bedrag of die tegenwaarde hoger is dan 200 euro, moet de dagbladhandelaar de inzet(ten) weigeren. Hij moet die inzetten dan ook controleren.

  1. Nevenactiviteit

Het aanbieden van weddenschappen moet beperkt blijven tot een nevenactiviteit. Dat was vroeger ook al zo, maar in de nieuwe regelgeving worden striktere criteria opgenomen om te bepalen of het om een nevenactiviteit gaat of niet:

  • de inzetten die de dagbladhandelaar jaarlijks mag aannemen beperkt. Deze inzetten zijn beperkt tot 250.000 euro per jaar. Met inzetten worden niet de uitgekeerde winsten die opnieuw worden ingezet bedoeld.
  • Bovendien mag de omzet die de dagbladhandel uit weddenschappen haalt niet hoger zijn dan 20% van de jaaromzet
  • Tot slot bepaalt een nieuwe voorwaarde dat een dagbladhandelaar minstens 200 verschillende titels van dag-, week- en maandbladen met actuele verschijningsdatum te koop moet aanbieden. De verkoop van deze titels moet minstens 25.000 euro van de totale omzet bedragen.
  1. Openingsuren

Dagbladhandels zijn niet onderworpen aan openingsuren. Maar de nieuwe wetgeving legt nu wel ‘openingsuren’ op voor het aanbieden van de weddenschappen in dagbladhandels: dat mag voortaan enkel tussen 6u en 20u.

  1. Reclame

De reclame die de dagbladhandelaar (zelf of via iemand anders) aanbrengt mag, zowel langs de straatzijde als in de winkelruimte zelf, voor maximaal 1/5e op de aanneming van weddenschappen gericht zijn en in totaal niet meer dan 3m2 in beslag mag nemen. Ook mag de aanneming van weddenschappen niet meer dan 1/5e van de totale winkelruimte in beslag nemen en kan in totaal niet meer dan 10 m2 in beslag nemen.

  1. Vergunning

Ook de manier waarop een vergunning moet worden aangevraagd (F2-vergunning) wordt aangescherpt, onder meer met bijkomende documenten die de dagbladhandelaar zal moeten opsturen op aan te tonen dat hij/zij wel degelijk een dagbladhandelaar is, waaronder boekhoudkundige documenten, en een standaardformulier dat de burgemeester moet afleveren.

In werking treding

De nieuwe regels treden in werking op 5 maart. Dagbladhandelaars met een bestaande vergunning krijgen wel de tijd tot 1 januari 2023 om de nodige maatregelen te nemen om aan de verplichting te voldoen.

Meer over: Commerciële acties, Promoties, Wedstrijden, tombola's, loterijen, Starten, Vergunningen

Je ziet meer als UNIZO lid

Deze inhoud is enkel voor UNIZO-leden, of word nu lid.

Je ziet meer als UNIZO lid

Bent u reeds UNIZO-lid? Log dan in met uw UNIZO account. Anderzijds kan je een lidmaatschap aanvragen.

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!