Corona-ondersteuningspremies

Laatste aanpassing: 
28/04/2021

1) Premie wegens impact coronamaatregelen

Zowel de Vlaamse als de Brusselse overheid voorzien een ondersteuningspremie voor de ondernemers die verplicht moeten sluiten of een forse omzetdaling kennen, als gevolg van de coronamaatregelen. Hieronder een overzicht van het systeem van het Vlaams Beschermingsmechanisme dat van toepassing is voor verschillende periodes:

Je zaak is gevestigd in Brussel

Overzicht Brusselse premies

  2) Compensatie voor toeleveranciers

  Om de economische gevolgen van de coronacrisis te verlichten, besliste de federale regering om een compensatie toe te kennen aan toeleveranciers van ondernemingen die verplicht hebben moeten sluiten. Je kan de compensatie aanvragen via een onlinetoepassing van de RSZ.

  Over de compensatie

  De compensatie stemt overeen met de verschuldigde netto patronale basisbijdragen en de patronale solidariteitsbijdrage voor studenten voor het eerste of het derde kwartaal 2020, waarbij het hoogste van de twee bedragen wordt toegekend.

  Voor wie?

  Om in aanmerking te komen voor de compensatie, moet jouw onderneming werkgever zijn in de privésector.

  Daarnaast moet je voldoen aan de criteria om toeleverancier te zijn. Dat is het geval als je in 2019 (of 2020, voor starters) ten minste 20% van haar omzet haalde uit het rechtstreeks leveren van goederen of diensten aan ondernemingen uit de verplicht gesloten sectoren.

  Een derde criterium is een afname met 65% van de omzet dan wel de loonmassa, al naar gelang de btw-status van je onderneming. Het verlies moet zich hebben voorgedaan in het tweede of vierde kwartaal 2020, in vergelijking met het voorgaande kwartaal of het kwartaal een jaar eerder.

  Check via de tool van de RSZ of jouw onderneming in aanmerking komt.

  Online aanvragen

  Je moet de premie online aanvragen via een beveiligde toepassing van de RSZ. Aanmelden gebeurt met de eID-kaart of itsme. Je moet beschikken over een beveiligde toegang voor je onderneming. De registratieprocedure is gedetailleerd beschreven op het portaal van de sociale zekerheid.

  Een aanvraag op basis van het vierde kwartaal 2020 is mogelijk tot 15 februari 2021.

  Vanaf 15 januari laat de RSZ je weten of je wel of niet in aanmerking komen voor de compensatie, en hoe hoog het bedrag is.

  De RSZ stort het bedrag op de RSZ-rekening van de onderneming. Het bedrag zal in de eerste plaats worden gebruikt om eventuele openstaande schulden, van het eerste kwartaal 2021 en van eerdere kwartalen, af te lossen.

  Alles over de compensatie en de aanvraag

  Meer over: Corona
  Thema: Actueel

  Op zoek naar meer ondernemersinfo?

  UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
  raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
  geef je zoekterm in of zoek per thema
  of trefwoord in onze databank.

  Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
  een persoonlijk eerstelijns advies of een
  nuttig contact.

  Ons adviesteam staat voor je klaar!