Payconiq by Bancontact: interessant voor jou?

Laatste aanpassing: 
08/08/2022

Betalen met de smartphone zit al een tijdje in de lift in België. En maar goed ook, want in vergelijking met de buurlanden hinkt België op dat vlak nog stevig achterop, terwijl steeds meer consumenten mobiel willen betalen. Een goede zaak dus dat de Bancontact-app en de Payconiq-app samengebracht werden in één nieuwe betaalapp: ‘Payconiq by Bancontact’. Maar waarom is dat voor jou interessant?

Vooraleer je denkt dat dit het zoveelste snufje is in de betaalwereld: de lancering van deze nieuwe app maakt wel degelijk een verschil. Niet alleen omdat hij eenvoudig en laagdrempelig is, maar vooral omdat een betaling via deze app voor jou als ondernemer nog niet de helft kost van een klassieke kaartbetaling.  

Geen betaalterminal nodig

Een betaalterminal heb je alvast niet nodig om jouw klanten met de Payconiq by Bancontact-app te laten betalen. Het enige wat je moet doen, is een aanvraag indienen via de website van Payconiq by Bancontact.

Je kan Payconiq by Bancontact op verschillende manieren aanbieden in jouw zaak: via een QR-code op een sticker of geïntegreerd in het kassasysteem.

Indien je ervoor kiest om met een sticker met QR-code te werken, krijg je als ondernemer toegang tot jouw persoonlijke handelaarsportaal waarmee je op jouw tablet of PC alle binnenkomende betalingen in realtime kan opvolgen. De klant scant de QR-code op de sticker, geeft het te betalen bedrag in, voert de betaling uit, en jij krijgt in realtime de betaling te zien op tablet of PC. Indien je Payconiq by Bancontact wenst te integreren in het kassa-systeem, zal je automatisch te zien krijgen of de transactie geslaagd is. Zo eenvoudig is het. Geen kosten meer voor een betaalterminal, geen onderhoudskosten, geen abonnementskosten, … . 

Hoe werkt het?

Jouw klant opent de Payconiq by Bancontact-app op zijn smartphone en scant de unieke QR-code op de sticker of op jouw kassascherm. Hij bevestigt met zijn pincode, en klaar!

Scant jouw klant een QR-code op een sticker aan jouw toonbank? Dan moet de klant het bedrag nog even zelf invoeren, gevolgd door zijn pincode.

Je krijgt meteen in realtime een betaalbevestiging te zien op jouw scherm of handelaarsportaal. Zo weet je zeker dat de transactie geslaagd is.

Goedkoop

6 cent per transactie. Dat is het enige wat je betaalt voor een betaling via Payconiq by Bancontact. Geen abonnementskosten, geen opstartkosten, geen kosten voor een betaalterminal. Als je weet dat een betaling via een gewone bankkaart al snel 12 cent per transactie bedraagt, en je daarbovenop nog kosten hebt voor de huur/aankoop/onderhoud van een betaalterminal, is de rekening op dat vlak snel gemaakt…

Enige nuance: je kan in plaats van een sticker met QR-code, er ook voor kiezen om de QR-code te laten verschijnen op jouw betaalterminal. Dat heeft het voordeel dat de klant het te betalen bedrag niet zelf meer moet ingeven in de app, maar dat het te betalen bedrag reeds verwerkt is in de QR-code die op jouw betaalterminal verschijnt. Enig nadeel: als je gebruik maakt van de sticker, betaal je dus enkel 6 eurocent per transactie. Laat je de QR-code daarentegen genereren via de betaalterminal, dan betaal je de 'klassiek' transactiekost die voor kaartbetalingen geldt. En die bedraagt toch al snel het dubbele van die 6 eurocent... 

Ook online?

Je kan Payconiq by Bancontact inderdaad ook integreren in jouw webshop. In dat geval bedraagt de kost per transactie geen 6 cent, maar 20 cent. Een klassieke kaartbetaling in jouw webshop kost al snel 39 cent per transactie, dus ook hier is Payconiq by Bancontact de helft goedkoper. En eenvoudig voor jouw klant. Online betalen met de Payconiq by Bancontact-app kan door een QR-code te scannen of rechtstreeks in de app van de handelaar. Het enige wat de klant dan moet doen is zijn pincode ingeven en klaar!

Wilt de klant er ook mee betalen?

Het is natuurlijk niet voldoende dat je de betaalmogelijkheid aanbiedt, jouw klanten moeten de applicatie zelf ook op hun smartphone geïnstalleerd hebben en willen gebruiken. Ook op dat vlak is de samensmelting van de Bancontact-app en de Payconiq-app een goede zaak: in december 2018 betaalden zo’n 1.4 miljoen Belgen met de mobiele betaaloplossing van Bancontact en Payconiq..  Sinds 2019 hebben al deze gebruikers automatisch toegang tot de nieuwe Payconiq by Bancontact--app. Het aantal klanten dat er mee kan betalen stijgt dus exponentieel. Wat niet wegneemt dat je er goed aan doet jouw klanten duidelijk te maken dat ze ook bij jou met de app kunnen betalen (bijvoorbeeld door de QR-sticker van Payconiq op jouw toonbank te kleven).

Meer weten? 

Neem dan zeker een kijkje op de website van Payconiq by Bancontact!

Meer over: Betaalverkeer, Betaalterminal, Elektronisch betaalverkeer

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!