Quarantaine

Er is heel wat te doen over de verplichting om in quarantaine te gaan, en vooral over de vraag wanneer dat nu juist moet. We zetten het even op een rijtje: 

Er zijn drie situaties waarin iemand in quarantaine moet gaan:

1. Je vertoont sypmtomen van het virus

In dat geval neem je telefonisch contact met jouw huisarts, dan dan zal beslissen of een test nodig is of niet. Indien besloten wordt dat een test nodig is, dan ga je in quarantaine tot het resultaat gekend is. Is het resultaat negatief, dan hoef je niet langer in quarantaine te gaan. 

2. Je bent in contact gekomen met iemand die besmet was

Als je in contact bent gekomen met iemand die besmet was, hoef je niet automatisch in quarantaine. Dat zal enkel hoeven als je een 'hoog risico' - contact bent: 

  • ben je langer dan 15 minuten in nauw contact (minder dan 1,5m afstand) geweest met iemand die besmet was, dan word je beschouwd als een 'hoog risico' - contact. Je zal dan door de contactopsporing gecontacteerd worden, met de vraag om inderdaad 14 dagen in quarantaine te gaan. Je zal dan ook een coronatest moeten ondergaan, maar ook al is die negatief, dan nog ben je verplicht die 14 dagen quarantaine uit te doen

  • voldoe je niet aan die voorwaarden (langer dan 15 minuten contact op minder dan 1,5m), dan wordt je gezien als een 'laag risico'-contact. In dat geval moet je niet in quarantaine, en moet je je ook niet laten testen. Je wordt dan wel gevraagd om voorzichtig te zijn met sociale contacten, en waakzaam te zijn voor eventuele symptomen. Ontwikkel je toch symptomen als 'laag risico' -contact, dan volg je de stappen die beschreven staan onder punt 1: neem contact met de huisarts, en indien die beslist dat een test nodig is, blijf je in quarantaine tot de resultaten gekend zijn. Is de test negatief, dan moet je niet langer in quarantaine, maar blijf je wel nog waakzaam gedurende de rest van de 14 dagen. 

3. Reizen uit een 'rood gebied'

Kom je terug van een 'rood gebied', dan moet je eveneens in quarantaine, behalve als je een dwingende reden had voor de reis (bv: werkverplaatsing die niet uitgesteld kan worden).

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!