Corona: alles wat je moet weten over quarantaine en testen

Laatste aanpassing: 
24/06/2021

Er is heel wat te doen over de verplichting om in quarantaine te gaan, en vooral over de vraag wanneer dat nu juist moet. We zetten het even op een rijtje.

Mijn medewerker is besmet, wat nu?

Er zijn drie situaties waarin je zelf in quarantaine moet gaan:

1. Je vertoont symptomen van het virus

Bij symptomen, zet je jezelf in quarantaine en neem je contact op met jouw arts om je zo snel mogelijk te laten testen. Is de test positief, dan ga je in isolatie. 

Hoe lang moet ik in isolatie?  Wat is het verschil tussen isolatie en quarantaine?

2. Je bent in contact gekomen met iemand die besmet was

Als je in contact bent gekomen met iemand die besmet was, hoef je niet automatisch in quarantaine. Dat zal enkel hoeven als je een 'hoogrisico' - contact bent, wat betekent dat je langer dan 15 minuten op minder dan 1,5m afstand in contact bent geweest met een besmet persoon). In dat geval gelden de volgende regels: 

  • Hoog-risico contacten moeten 10 dagen in quarantaine en zullen twee keer getest worden (op dag 1 en dag 7): zo snel mogelijk na identificatie en op het einde van de quarantaine. Het call center zal daarvoor 2 testcodes uitsturen. De eerste, vroege test laat toe om zo nodig bijkomende maatregelen te treffen voor “contacten van contacten”. Indien de contactpersoon langer dan 72u na het laatste hoog-risicocontact geïdentificeerd wordt, wordt enkel een test aan het einde van de quarantaine aanbevolen (en zal slechts 1 code worden uitgestuurd) om te vermijden dat testen elkaar te snel opvolgen.

  • ben je volledig gevaccineerd, dan zal je als 'hoogrisico'-contact eveneens in quarantaine moeten gaan, en een test laten afnemen (zo snel mogelijk na het laatste contact met de besmette persoon). Is deze test negatief, dan mag je uit quarantaine, van zodra het negatief testresultaat bekend is. Enkel in het geval van clusters in residentiële collectiviteiten voor volwassenen, of clusters met doorbraakinfecties geldt deze uitzondering echter niet en moeten ook volledig gevaccineerde personen 2 testen en quarantaine ondergaan.

  • wie minder dan 2 maanden geleden zelf Covid had, hoeft niet in quarantaine na een hoog risico contact. 

  • Voldoe je niet aan die voorwaarden van een hoog risico contact (langer dan 15 minuten contact op minder dan 1,5m), dan wordt je gezien als een 'laagrisico'-contact. In dat geval moet je niet in quarantaine, en moet je je ook niet laten testen. Je wordt dan wel gevraagd om voorzichtig te zijn met sociale contacten, en waakzaam te zijn voor eventuele symptomen. Ontwikkel je toch symptomen als 'laagrisico' -contact, dan volg je de stappen die beschreven staan onder punt 1: ga in isolatie en neem contact met de huisarts.

Voor zorgverleners en bepaalde kristische functies gelden uitzonderingen op de quarantaineverplichting

3. Je komt terug uit het buitenland

Kom je naar België vanuit een rood gebied, dan zal in bepaalde gevallen quarantaine (en testing) verplicht blijven. 

Alle verplichtingen bij terugkeer uit rode zone op een rijtje

 

Nog vragen omtrent je personeelsbeleid? 

Vraag zeker raad aan sociaal secretariaat Liantis 

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!