STAP 3: Welke verplichtingen heb je als je (voor het eerst) personeel aanwerft?

 1. RSZ-aansluitingsnummer aanvragen. Al wie personeel wil tewerkstellen, moet zich inschrijven bij de FOD Sociale Zekerheid en een RSZ-nummer aanvragen.
 2. DIMONA-aangifte. Wanneer je een nieuwe werknemer aanwerft, moet je een DIMONA- aangifte (Declaration Immediate / Onmiddellijke Aangifte) doen.
 3. Aansluiten bij een kinderbijslagfonds. Elke werkgever moet aangesloten zijn bij een kinderbijslagfonds binnen de 90 dagen na de eerste indienstneming.
 4. Aansluiten bij een vakantiefonds. Als je arbeiders in dienst hebt, moet je je ook aansluiten bij een vakantiefonds dat voor jouw vakgebied bevoegd is.
 5. Aansluiten bij een erkend sociaal secretariaat. Verplicht is het niet, maar het is aangeraden een beroep te doen op een erkend sociaal secretariaat voor het vervullen van de vele uiteenlopende sociaalrechtelijke formaliteiten in het kader van een aanwerving. Daarvoor kan je terecht bij Liantis sociaal secretariaat
 6. Externe Dienst voor preventie en bescherming op het werk. Voor bepaalde aspecten inzake welzijn op het werk moet je een externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk inschakelen. Daarvoor kan je terecht bij Liantis risk preventie en welzijn
 7. Aansluiten bij een arbeidsongevallenverzekering. Iedere bedrijfsleider die personeel in dienst heeft, moet zich aansluiten bij een erkende verzekeringsmaatschappij of een gemeenschappelijk fonds. Je kan terecht bij Liantis risk solutions.
 8. Personeelsregister aanleggen en aanvullen. Bij werknemers die niet onder DIMONA vallen (stagiairs, PWAers, vrijwilligers, ), kan je hun in- en uitdiensttreding niet elektronisch aangeven. In plaats daarvan moet je een personeelsregister bijhouden. Op elke plek waar je die werknemers tewerkstelt, moet zo’n personeelsregister zijn.
 9. Een arbeidsreglement opstellen. Zodra je werknemers in dienst hebt, is een arbeidsreglement verplicht. Laat je hiervoor bijstaan door jouw sociaal secretatiaat.
 10. Opmaken van arbeidsovereenkomst. Voor elke werknemer die je in dienst neemt, moet je een arbeidsovereenkomst afsluiten. Hier kan je terecht voor een model van arbeidsovereenkomst!

DOWNLOAD volledige gids met alle topics inzake HR en tewerkstelling!

 • Welk loon geef je je werknemer? Extralegale voordelen?
 • Hoe lang en wanneer mag je werknemer werken?
 • Hoe moet je de werkplaats inrichten?
 • Wat bij ziekte?
 • Wanneer kan je je werknemer ontslaan?

Download hier de gids! 

Liantis (Sociaal secretariaat)

Laat je bijstaan door Liantis! Je kan bij Liantis terecht voor alle verplichtingen, maar ook voor een vlotte opstart, deskundige informatie en handig advies op maat van je onderneming en sector. Meer info op: www.liantis.be. Je vindt er o.a. een e-book rond het starten met personeel. 

Meer over: Aanwerven, Starten, Personeel aanwerven
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!