STAP 3: Welke verplichtingen heb je als je (voor het eerst) personeel aanwerft?

Laatste aanpassing: 
09/09/2022
 1. RSZ-aansluitingsnummer aanvragen. Al wie personeel wil tewerkstellen, moet zich inschrijven bij de FOD Sociale Zekerheid en een RSZ-nummer aanvragen.
 2. DIMONA-aangifte. Wanneer je een nieuwe werknemer aanwerft, moet je een DIMONA- aangifte (Declaration Immediate / Onmiddellijke Aangifte) doen.
 3. Aansluiten bij een kinderbijslagfonds. Vanaf 1 januari 2019 ben je als werkgever niet langer verplicht om je aan te sluiten bij een kinderbijslagfonds. Jouw werknemer kan dan vrij kiezen bij welk kinderbijslagfonds hij zich aansluit.
 4. Aansluiten bij een vakantiefonds. Als je arbeiders in dienst hebt, moet je je ook aansluiten bij een vakantiefonds dat voor jouw vakgebied bevoegd is.
 5. Aansluiten bij een erkend sociaal secretariaat. Verplicht is het niet, maar het is aangeraden een beroep te doen op een erkend sociaal secretariaat voor het vervullen van de vele uiteenlopende sociaalrechtelijke formaliteiten in het kader van een aanwerving. Daarvoor kan je terecht bij Liantis sociaal secretariaat.
 6. Externe Dienst voor preventie en bescherming op het werk. Voor bepaalde aspecten inzake welzijn op het werk moet je een externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk inschakelen. Daarvoor kan je terecht bij Liantis risk preventie en welzijn.
 7. Aansluiten bij een arbeidsongevallenverzekering. Iedere bedrijfsleider die personeel in dienst heeft, moet zich aansluiten bij een erkende verzekeringsmaatschappij of een gemeenschappelijk fonds. Je kan terecht bij Liantis risk solutions.
 8. Personeelsregister aanleggen en aanvullen. Bij werknemers die niet onder DIMONA vallen (stagiairs, PWAers, vrijwilligers, ), kan je hun in- en uitdiensttreding niet elektronisch aangeven. In plaats daarvan moet je een personeelsregister bijhouden. Op elke plek waar je die werknemers tewerkstelt, moet zo’n personeelsregister zijn.
 9. Een arbeidsreglement opstellen. Zodra je werknemers in dienst hebt, is een arbeidsreglement verplicht. Laat je hiervoor bijstaan door een sociaal secretatiaat zoals Liantis.
 10. Opmaken van arbeidsovereenkomst. Voor elke werknemer die je in dienst neemt, moet je een arbeidsovereenkomst afsluiten. Hier kan je terecht voor een model van arbeidsovereenkomst!

DOWNLOAD gratis het volledige eerste deel van de HR-gids! 

Bij het vinden, aanwerven en tewerkstellen van geschikt personeel komen heel wat zaken kijken. Daarom ontwikkelde UNIZO een volledige HR-gids voor ondernemers en kmo's.

 • Daarin overlopen we de belangrijkste stappen van een aanwerving.
 • We tonen je mogelijke tussenstappen naar een vaste werknemer, bieden tips voor de rekrutering en selectie, helpen je bij de opstelling van een arbeidsovereenkomst. We tonen waar je terecht kan voor premies van de overheid hierbij.
 • In de hoofdstukken die daarna volgen bieden we een leidraad bij alle aspecten waarmee je in jouw HR-beleid in je zaak te maken krijgt.

Hier kan je het eerste deel van deze HR-gids gratis downloaden.

Liantis (Sociaal secretariaat)

Laat je bijstaan door Liantis! Je kan bij Liantis terecht voor alle verplichtingen, maar ook voor een vlotte opstart, deskundige informatie en handig advies op maat van je onderneming en sector. Meer info op: www.liantis.be. Je vindt er o.a. een e-book rond het starten met personeel. 

Meer over: Aanwerven, Verplichtingen bij aanwerven, Sociaal Secretariaat, Liantis, Starten, Personeel aanwerven, HRM, Partners
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!