Stormschade op bouwwerven: wie draait op voor de kosten?

Laatste aanpassing: 
31/08/2015

Stel, u heeft een nieuw bedrijfsgebouw in de steigers staan dat door hevig stormweer wordt beschadigd (omgewaaide puntgevels, losgekomen dakpannen, …), nog voor het is afgewerkt en opgeleverd. Wie draait in dat geval op voor de extra kosten: de bouwfirma of u als klant-ondernemer?

Werden de werken nog niet opgeleverd, dan draait de bouwfirma op voor de kosten. Enkel wanneer de oplevering van een instapklaar gebouw, ondanks aanmaningen van de bouwfirma, nog niet is gebeurd door uw schuld als klant, zal u zelf de rekening moeten betalen.

Maar meestal komt u er als klant-ondernemer dus met de schrik van af. Een bouwfirma kan zich overigens verzekeren om dat soort risico’s het hoofd te bieden en zal de herstelling dus voor haar rekening nemen als er geen betwisting is over de oorzaak. Het is uiteraard mogelijk dat de werken aan uw gebouw daardoor vertraging oplopen, waardoor u eventueel pas later uw nieuwe bedrijfspand kan betrekken.

Is de oorzaak van die vertraging stormschade, dan geldt hier het wettelijke principe van ‘overmacht’ en kan u in principe geen tegemoetkoming eisen voor de vertraging, die zich geheel buiten de wil en de verantwoordelijkheid van de bouwfirma om voordeed.

Conclusie

  • Werd uw bedrijfsgebouw nog niet opgeleverd, dan moet de bouwfirma opdraaien voor de herstellingskosten bij stormschade.
  • Werd uw bedrijfsgebouw al wel opgeleverd, dan zijn de herstellingskosten voor uw rekening. U kan dan eventueel een beroep doen op uw brandverzekering en, onder strikte voorwaarden (erkenning als ramp), op het Rampenfonds.

 

Meer over: Rampen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!