U gaat als zelfstandige met pensioen: wat moet u doen?

Laatste aanpassing: 
27/01/2021

Als zelfstandige moet je je pensioen niet aanvragen, wanneer je pas op je 65ste met pensioen wilt gaan. Wil je vroeger met pensioen gaan, dan moet je een aanvraag indienen bij de gemeente of online via pensioenaanvraag.be.

Enkel zelfstandigen die minstens de minimumbijdrage in hoofdberoep betalen (ook in bijberoep), bouwen pensioenrechten op. Ook meewerkende echtgenoten maxi-statuut bouwen normaal pensioenrechten op.

Bij niet-betaling van je sociale bijdragen, ook bij een vrijstelling van bijdragen, verlies je je pensioenrechten voor de betrokken kwartalen. Alleen wanneer je bijdragen vrijgesteld zijn omdat je bijvoorbeeld ziek bent, voor het kwartaal na een bevalling of een zorgverlof bouw je toch pensioenrechten op dankzij een gelijkstelling.

Ook je militaire dienst (gratis) en studieperiode (betalend) kunnen gelijkgesteld worden. Contacteer je sociaal verzekeringsfonds voor meer informatie.

Een raming van het pensioen kan steeds bekomen worden bij het RSVZ (voor de zelfstandige loopbaan) en de FPD (voor de loontrekkende en ambtenarenloopbaan). Je kunt de pensioendiensten bereiken via het gratis nummer 1765

De websites en contactgegevens van:

 

 

Meer over: Pensioen zelfstandige

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!