U kan tijdelijk genieten van een hogere investeringsaftrek.

De investeringsaftrek wordt éénmalig en tijdelijk verhoogd van 8% naar 20% met als doel de economie te stimuleren om investeringen te maken. Dit geldt enkel voor:

  • specifieke investeringen waarvoor de investeringsaftrek ook nu reeds mogelijk is
  • investeringen tussen 1 januari 2018 en 31 december 2019.

Dit geldt zowel voor KMO’s als voor eenmanszaken en vrije beroepen. Het effect van de verhoging van de investeringsaftrek wordt deels gecompenseerd door het dalend tarief van de vennootschapsbelasting.

Wat met energiebesparende maatregelen waarvoor een aftrekpercentage van 13,5% geldt?

Stel: u kon met uw investeringen al genieten van het "verhoogd" aftrekpercentage van 13,5 % voor energiebesparende investeringen. Als de maatregelen voor energiebesparende maatregelen ongewijzigd blijven, wil dat dan zeggen dat voor gewone investeringen 20% geldt en aldus een lager percentage van 13,5% voor energiebesparende maatregelen of hoe zit dat precies?

De verhoogde investeringsaftrek aan 20% is ook mogelijk voor investeringen die nu genieten van een verhoogde aftrek aan bijvoorbeeld 13,5%. Er kan gekozen worden om de gewone investeringsaftrek (in principe 8%) toe te passen en daarom dus van de verhoging te genieten (die dus voor investeringen gedaan in de periode 1 januari 2018 tot 31 december 2019 op 20% zal liggen).

Conclusie: De verhoogde investeringsaftrek aan 13,5% blijft op zich nog steeds behouden, maar ondernemingen kunnen er dus voor kiezen om de gewone investeringsaftrek toe te passen en op die manier dus ook van de verhoogde investeringsaftrek van 20% genieten.

 

Meer over: Nieuw in 2018, Belastingen, Wijzigingen ondernemersbelastingen 2018, Fiscale steunmaatregelen, Investeringsaftrek, Investeringen, Steunmaatregelen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!