U wil de zaak overdragen, mag u het lopende huurcontract doorgeven?

U runt al jaren een florerende zaak in een gebouw dat u evenwel huurt. De bestaande handelshuurovereenkomst loopt nog verschillende jaren. Dus zou u dat contract het liefst, aan dezelfde bestaande voorwaarden, willen doorgeven aan uw dochter. Maar mag dat wel?

Als de overdracht in het huurcontract niet expliciet verboden wordt, mag u de lopende overeenkomst doorgeven aan uw dochter. De eigenaar van het gebouw kan zich hier niet tegen verzetten. Hij moet evenmin uitdrukkelijk zijn toestemming geven. Maar het spreekt voor zich dat u de verhuurder beter wél bij de overdracht betrekt. Om de overdracht rechtsgeldig te laten gebeuren, stelt u bij voorkeur een schriftelijke overeenkomst op tussen u en uw dochter. Leg die zo mogelijk ook ter ondertekening voor aan de eigenaar. (Hij is echter niet verplicht hierin tussen te komen.)Laat deze overeenkomst in elk geval registreren door de notaris.

Het zou natuurlijk ook kunnen dat de overdracht door het huurcontract verboden wordt. Maar dat verbod kan geneutraliseerd worden wanneer de handelshuur, samen met de handelszaak zelf, als één ondeelbaar geheel aan uw dochter wordt overgedragen. U moet in dit geval wel een vaste procedure volgen. Enkel wanneer de verhuurder of zijn familie een deel van het pand bewoont, kan het verbod hier overeind gehouden worden. Bij betwisting beslist de rechter.

Conclusie

  • Als de contractvoorwaarden de overdracht niet verbieden, kan u de lopende handelshuurovereenkomst aan uw opvolger doorgeven.
  • U kan een eventueel contractueel verbod neutraliseren wanneer de lopende huurovereenkomst, samen met de handelszaak, als één ondeelbaar geheel wordt overgedragen.

Ledenvoordeel

Weet u niet zeker hoe de contractvoorwaarden in uw lopende handelshuurovereenkomst te interpreteren? Laat uw contract aan gunsttarief screenen door de experts van de UNIZO Legal Scan, www.unizo.be/legalscan.

Download gratis de online adviesgids “Huren en verhuren van onroerend goed” op www.unizo.be/adviesgidsen.

 

 

Meer over: Handelshuur, Overdracht-onderhuur handelshuur, Een onderneming overnemen, Huur, Een onderneming overlaten, Overlaten-overnemen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!