U wil veranderen van webdesigner, maar u krijgt uw webgegevens niet. Wat nu?

Laatste aanpassing: 
04/10/2022

U wil veranderen van webdesigner want de huidige ontwikkelaar doet zijn werk niet goed. Hij weigert echter de nodige gegevens door te spelen aan uw nieuwe webdesigner. Mag dat wel? Op die manier gijzelt hij toch uw website? U bent toch zelf eigenaar van deze gegevens?

Deze vraag vergt een genuanceerd antwoord. In principe is het zo dat het auteursrecht bij de auteur van een werk blijft, ook wanneer het werk werd uitgevoerd voor een opdrachtgever. Dat betekent dat de webdesigner het recht heeft om te bepalen om zijn gegevens niet aan een derde vrij te geven.

Maar daarbij horen twee nuances:

  • In een overeenkomst kan hier van worden afgeweken. Veel is dus afhankelijk van wat exact werd overeengekomen tussen de opdrachtgever en de webontwikkelaar. Het is perfect mogelijk dat de auteursrechten werden overgedragen aan de opdrachtgever en dat die nu de rechten heeft van de website in plaats van de webdesigner.
  • Een belangrijke uitzondering doet zich voor als het gaat om software. Wanneer software wordt ontwikkeld door een werknemer of door een ambtenaar, dan gaan de rechten op de software  automatisch over op de werkgever of overheidsinstelling, tenzij dat dat uitdrukkelijk anders werd overeengekomen in de arbeidsovereenkomst. Bij software die in opdracht door een zelfstandige wordt ontwikkeld, gaan de auteursrechten dan weer niet automatisch over naar de klant. 

 

Meer over: ICT, Intellectuele eigendom, Software

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!