De aanschaf van een betaalterminal en een onderhoudscontract is nog niet voldoende om jouw klanten al met de kaart te laten betalen. Om de betalingen te kunnen verwerken, zal je ook een overeenkomst moeten sluiten met een verwerker van kaartbetalingen. Meestal kan je zo'n overeenkomst ook afsluiten via jouw betaalterminalleverancier. Hoewel dat dus niet hoeft, en je ook rechtstreeks bij een verwerker kan aankloppen, is het meestal interessanter om zo'n verwerkersovereenkomst toch via de betaalterminalleverancier aan te gaan.
Op basis van deze verwerkingsovereenkomst, bepaal je welke soort betalingen jouw klanten bij jouw kunnen doen:
Het gros van de kaartbetalingen in België zijn debettransacties, dit zijn betalingen met de klassieke bankkaart. Zowat elke bankkaart in België is uitgerust met Bancontact en Maestro, de twee voornaamste debet-betalingssystemen. Dat wil niet zeggen dat je als ondernemer ook beide systemen moet aanvaarden. Je kan perfect enkel voor Bancontact of enkel voor Maestro kiezen:
De keuze tussen de schema's heeft vooral te maken met de prijs. Elke leverancier heeft zijn eigen tariefformules, en die verschillen ook nog eens naargelang het over Bancontact, Maestro of Visa Debit gaat. Het is dus onbegonnen werk om alle tariefformules hier te schetsen, maar grosso modo heb je twee mogelijkheden:
Welke formule het best bij jou past, hangt af van hoeveel betalingen je per maand gemiddeld ontvangt, en wat het gemiddelde bedrag van die betalingen is. Je doet er best aan verschillende offertes op te vragen, om de meest voordelige formule voor jouw zaak te vinden.
Kredietkaarten zijn vaak handig als je veel buitenlandse klanten hebt. Zoals gezegd hebben niet alle buitenlandse klanten Maestro op hun bankkaart staan, waardoor een aanzienlijk deel van jouw buitenlandse klanten niet met een debetkaart zullen kunnen betalen in jouw winkel.
Maar ook als je geen buitenlandse klanten hebt kan het interessant zijn om kredietkaarten te aanvaarden: heel wat bedrijfsleiders en middenkader-personeel heeft een kredietkaart van het werk waar ze graag aankopen mee doen.
Daarnaast koppelen banken vaak bijzondere voordelen aan de kredietkaart van een consument, zoals een specifieke verzekering.
En tot slot: bij een kredietkaart krijg jij als ondernemer het geld weliswaar onmiddellijk gestort, maar betaalt de consument eigenlijk pas op het einde van de maand. Zeker voor bepaalde aankopen met een hogere waarde, zullen sommige consumenten daarom liever hun kredietkaart bovenhalen dan hun normale (debet)bankkaart.
Het voornaamste nadeel van kredietkaarten is dat de transactiekosten die jij als ondernemer betaalt, gevoelig hoger liggen dan bij een debetkaart. Gemiddeld betaal je als ondernemer zo'n 1% op het bedrag dat de klant met de kredietkaart betaalt. Maar bij minder voorkomende kredietkaarten (zoals American Express, Diners, ...) kan dat oplopen tot 3% op de waarde van de betaling... Voor het aanvaarden van kredietkaarten in jouw webshop liggen die bedragen vaak nog hoger (reken al snel op € 0,20 + 1,75% voor een gewone betaling met Visa of Mastercard), zie bijvoorbeeld CCV, Easy Payment Services, Mollie, ...
Wil je meer weten over alle soorten betaalkaarten en leveranciers? Neem dan zeker ook een kijkje op de overzichtspagina van Febelfin!
Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.
Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.
Ons adviesteam staat voor je klaar!