Voor welke projecten of activiteiten is een omgevingsvergunning nodig?

De omgevingsvergunning moet aangevraagd worden:

  • voor activiteiten waar vroeger een milieuvergunning voor nodig was, zoals bv. bepaalde stockage van gevaarlijke producten in een bestaand gebouw
  • voor bouwprojecten of verbouwingen waar vroeger een bouwvergunning nodig was

Ook als het slechts om één van deze aspecten afzonderlijk gaat, moet een omgevingsvergunning aangevraagd worden. Door de omgevingsvergunning verdwijnt de afzonderlijke milieuvergunning, de stedenbouwkundige vergunning en de verkavelingsvergunning.

Uiteraard moet ook een omgevingsvergunning aangevraagd worden voor zogenaamde 'gemengde' projecten, t.t.z. voor projecten, bedrijfsuitbreidingen en activiteiten waarbij vroeger zowel een milieu- als een stedenbouwkundige vergunning nodig was. 

Het aanvraagformulier is hetzelfde voor gemengde aanvragen, aanvragen voor enkel stedenbouwkundige handelingen, als voor aanvragen voor uitsluitend exploitaties, maar als het geen “gemengde” aanvraag betreft, kunnen sommige delen gewoon overgeslagen worden.

  • Zo moet het (uitgebreide) deel C niet ingevuld worden als het enkel om stedenbouwkundige handelingen gaat.
  • Ook onderdeel E (MER-screening) moet niet ingevuld worden als het bijvoorbeeld gaat om het bouwen of verbouwen van een woning.

Bij digitaal indienen van het aanvraagdossier, krijgt u alleen de vragen voorgeschoteld die relevant zijn voor zijn vergunningsaanvraag.

 

Meer weten?

Meer over: Nieuw in 2018, Omgevingsvergunning, Starten, Vergunningen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!