Voor welke schade kan u nog een beroep doen op het Rampenfonds?

Laatste aanpassing: 
02/01/2017

De schade voor natuurfenomenen wordt verplicht gedekt door de brandverzekering "eenvoudige risico's".

Wie schade heeft geleden door een natuurfenomeen, moet dus eerst en vooral contact opnemen met zijn verzekeringsmaatschappij.

Onder "eenvoudige risico's" verstaat men

- de "kleine eenvoudige risico's", d.w.z. het verzekerde bedrag ligt niet hoger dan 1.376.305 euro. In dat geval is in de premie voor de brandverzekering ook een premie voor natuurschade inbegrepen.

- de "grote eenvoudige risico's", d.w.z. het verzekerde bedrag ligt niet hoger dan 44.271.139 euro. In dat geval is in de premie voor de brandverzekering ook een premie voor natuurschade inbegrepen.

Voor zelfstandige ondernemers zijn eigenlijk enkel de kleine eenvoudige risico's belangrijk. Wanneer de waarde van het verzekerde gebouw of gebouwen niet hoger is dan 1.376.305 euro, kan men dus geen beroep doen op het Rampenfonds. Dit geldt ook wanneer men geen brandverzekering genomen heeft, ook al was het gebouwen of de gebouwen te verzekeren onder een eenvoudig risico. Wie zich niet verzekerd voor eenvoudige risico's, riskeert dus met lege handen te staan!

Het Rampenfonds komt enkel nog tussen als het niet gaat om een eenvoudig risico of wanneer het slachtoffer omwille van zijn financiële toestand geen verzekering kon betalen (leefloners of gelijkaardige vorm van financiële steun).

Het Rampenfonds komt mogelijk wel tussen voor schade die zich buiten het gebouw heeft voorgedaan, bijvoorbeeld in een tuin. Het maakt niet uit of men verzekerd is of niet. Kijk dus steeds of u van deze mogelijkheid gebruik zou kunnen maken.

Alle informatie over de tegemoetkomingen van het Rampenfonds via volgende link.

Meer over: Rampen

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!