voorbeelden december

Laatste aanpassing: 
09/12/2020

Bouw

Mag ik terug klanten ontvangen in de showroom?

 • Professionele klanten mochten al ontvangen worden, ook wanneer ze niet alleen komen winkelen of langer dan 30 minuten
 • Consumenten mogen nu ook in de showroom komen, maar zij moeten wél individueel winkelen en voor maximaal 30 minuten. Enkel wanneer je uitsluitend klanten op afspraak ontvangt, mag de consument voor langer dan 30 minuten winkelen. Gaat het om grote aankopen die een invloed hebben op het huishouden of woning, dan mag de consument iemand uit het huishouden meenemen. 

Mag ik opmetingen gaan doen bij de klant thuis?

 • Alle bouwondernemingen mogen opmetingen doen bij de klant thuis. Dat geldt ook voor gordijnen, ververs, parket, keukenbouwers, …

Mag ik herstellingen uitvoeren?

 • Alle ondernemers actief in de bouw, mogen herstellingen uitvoeren, ook als ze niet dringend zijn. Dat geldt voor electriciens, loodgieters, tuinaannemers, architecten, schrijnwerkers, ververs, ramenplaatsers, …

Mag verkoop van zonnepanelen via een plaatsbezoek?

Ja, dat is bouw.

vastgoedmakelaars: 

 • B2B mogen zij klanten ontvangen in de zaak, en ook op locatie gaan
 • B2C mogen zij klanten ontvangen in de zaak. Klanten moeten wel individueel komen, voor maximaal 30 minuten. Enkel wanneer je uitsluitend klanten op afspraak ontvangt, mag de consument voor langer dan 30 minuten winkelen. Gaat het om grote aankopen die een invloed hebben op het huishouden of woning, dan mag de consument iemand uit het huishouden meenemen. 
 • B2C mogen ze geen diensten aan huis leveren (dus nog steeds geen plaatsbezoeken, tenzij ze samen met de eigenaar bujiten wachten)

Interieurarchitect: valt onder PC336 en mag dus fysiek diensten blijven leveren aan consumenten (zowel bij de klant thuis als op kantoor)

interieurdecoratie: valt niet onder PC336 en mag dus geen diensten bij de klant uitvoeren (niet -essentieel). Ze mogen wel klanten in de zaak ontvangen (onder de geldende regels: alleen winkelen, max 30min tenzij op afspraak)

Opleidingen-workshops -vergaderingen

Opleiding/workshops

 • Opleiding van werknemers is toegestaan, voor zover het gaat om noodzakelijke vorming, en de opleiding niet van op afstand kan plaatsvinden.
 • Teambuildings zijn verboden
 • Opleidingen van particulieren/workshops; toegestaan volgens de regels van handelszaken (klanten komen individueel, indien op afspraak mag het langer dan 30 minuten, anderhalve meter moet gegarandeerd worden indien het geen essentiële dienst is). Dit geldt dus zowel voor individuele opleidingen (bijvoorbeeld pianoles), als voor workshops (zoals bloemschikken). De opleiding mag niet doorgaan bij de klant thuis, tenzij het een essentiële dienst betreft.

Vergaderingen

 • Professionele vergaderingen van bedrijven of overheden mogen doorgaan, indien zij niet van op afstand kunnen doorgaan (1,5m tussen elke persoon, mondmasker verplicht,…) Het verbod om maaltijden te voorzien op professionele evenementen lijkt niet langer in het MB te staan en kan dus terug hernemen.
 • Vergaderingen van clubs en verenigingen mogen niet doorgaan (algemene vergaderingen, infosessies, netwerkmomenten, inspiratiecafés,…)

Hotels

 • Alle logiesvormen (inclusief hotels, aparthotels, gîtes, B&Bs) mogen openen, met uitsluiting van hun restaurant, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten (bv. gedeelde badkamer, sportzaal, etc.). Maaltijden worden dus nog steeds op de kamer genuttigd.
 • Desalniettemin zijn vakantieparken, bungalowparken en campings (waar dus meerdere individuele wooneenheden tezamen op één locatie staan) gesloten voor het publiek vanaf 3 november 2020, met uitzondering van de vakantieverblijven, bungalows, chalets en kampeerinrichtingen die dienen voor het gebruik door de eigenaar en/of diens huishouden, of door een huishouden dat er zijn gewoonlijke verblijfplaats heeft en enkel voor dit gebruik.
 • Wat betreft het aantal logies per wooneenheid, zijn dezelfde regels voor privébijeenkomsten thuis, geldig. Dit wil zeggen dat ieder huishouden is toegelaten om met elkaar of met maximum één duurzaam onderhouden nauw contact een wooneenheid te huren. Als uitzondering hierop mag een alleenstaande het duurzaam onderhouden nauw contact en de bijkomende persoon tegelijkertijd in toeristische logies ontvangen op 24 of 25 december 2020.

Dieren

Dierenhotels/dierenpensions zijn gesloten tenzij voor essentiële opvang. Verder gesloten?

 • Zij mogen open, ook voor niet -essentiële opvang. Wel volgens de regels die ook gelden voor handelszaken (klanten komen individueel voor max 30 minuten (tenzij in ondernemingen die uitsluitend op afspraak werken), maximaal 1 klant per 10m²)

Asielen zijn open?

 • Ja, onder dezelfde voorwaarden

Hondenscholen onder Sint Hubertus zijn gesloten. Andere hondenscholen zijn ook niet toegestaan. De regel van max 4 training in open lucht telt niet voor onze sector? Maar blijkbaar volgt niemand die regel, zelfs niet binnen de gemeentes?

 • Trainingen in open lucht mogen gegeven worden. maximaal 4 personen, trainer inclusief. Anderhalve meter tussen elke deelnemer moet gegarandeerd worden.

Trimsalons zijn open vanaf 1 december? Is dit bevestigd? Mag eigenaar er wel of niet bij blijven?

 • Die zijn inderdaad open vanaf 1 december. De eigenaar mag er bij blijven, in principe maximaal 30 minuten, tenzij indien de onderneming uitsluitend op afspraak werkt.

Dierenspeciaalzaken zijn geopend en dienen de maatregelen na te streven.

 • klopt

Uitlaatservice?

 • Er mogen geen diensten aan huis geleverd worden. Als het dus gaat om een service waarbij de dienstverlener naar het huis van de eigenaar gaat, dan mag dat in principe niet. Als de eigenaar de dieren komt afzetten aan de zaak van de dienstverlener, mag het wel…

Hydrotherapie in hondenzwembad? Valt dat onder open gaan van zwembaden nu?

 • Dat mag als het doorgaat in een privézwembad van de dienstverlener.

Afhuren hondenzwembad door de eigenaar?

 • Een hondenzwembad mag afgehuurd worden door de eigenaar van de hond

Gedragstherapie of 1 op 1 training aan huis?

 • Dat mag in de zaak van de dienstverlener (volgens de regels voor handelszaken), maar niet aan huis.

Gedragstherapie of 1 op 1 training op het terrein van je bedrijf? Want VDAB zegt dat loopbaancoaching 1 op 1 wel mag? Dan mag dierencoaching ook?

 • Nee, dierencoaching is niet hetzelfde als loopbaancoaching. Dierencoaching mag doorgaan volgens de regels die gelden voor handelszaken (klanten komen individueel, voor max 30 minuten (tenzij de onderneming uitsluitend op afspraak werkt), 1 klant per 10m²)

'Op afstand' therapieverlening met hond op PVT- en ziekenhuisafdelingen (ouderenpsychiatrie, verslavingszorg, high-risk forensische zorg...) = geen fysiek contact met hond?

 • Dit kunnen we nog niet met zekerheid zeggen, daarvoor moeten we de FAQ’s nog afwachten.

'close contact' therapieverlening met hond op PVT- en ziekenhuisafdelingen (ouderenpsychiatrie, verslavingszorg, high-risk forensische zorg...) = wél fysiek contact met hond?

 • Dit kunnen we nog niet met zekerheid zeggen, daarvoor moeten we de FAQ’s nog afwachten.
Meer over: Corona
Thema: Actueel

Je ziet meer als UNIZO lid

Deze inhoud is enkel voor UNIZO-leden, of word nu lid.

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!