Voorwaarden voor heropstart ten aanzien van personeel

Laatste aanpassing: 
06/06/2020

Maatregelen voor jouw personeel

Ondernemingen mogen terug aan de slag en kunnen dus hun productie hernemen, werknemers kunnen terug naar kantoor, … Maar wel onder een aantal voorwaarden:

Telethuiswerk

Telethuiswerk blijft aanbevolen voor alle functies die zich daartoe lenen. Is thuiswerk niet mogelijk, dan moet je de nodige maatregelen nemen om regels van social distancing (1,5 meter afstand)  zo goed mogelijk te garanderen. Deze regel is eveneens van toepassing op het vervoer georganiseerd door de werkgever.

Passende preventiemaatregelen

Om deze regel (telethuiswerk of maatregelen voor social distancing) na te leven, moet je tijdig de passende preventiemaatregelen nemen zoals die beschreven zijn:

  • In de Generieke Gids
  • De aanvullingen op deze Gids op sectoraal /of ondernemingsniveau

Is dat niet mogelijk, dan moet je als onderneming minstens een gelijkwaardig niveau van preventiemaatregelen bieden. Collectieve maatregelen (afstand bewaren, niet te veel mensen samen op één plek, ….) hebben steeds voorrang op individuele maatregelen (zoals het dragen van mondmaskers of handschoenen).

Overleg

De maatregelen die je als onderneming uitwerkt om terug aan de slag te gaan, moeten steeds genomen en uitgewerkt worden:

  • in overleg met jouw werknemers of hun vertegenwoordigers,
  • én in overleg met de diensten voor preventie en bescherming op het werk.

Informatie

Je moet jouw werknemers ook informeren en opleiden over de preventiemaatregelen die in jouw bedrijf gelden. Dat geldt trouwens niet alleen ten aanzien van werknemers, maar ook ten aanzien van derden (klanten, leveranciers).

Voor essentiële bedrijven, die ook de voorbije weken zijn blijven voortwerken, geldt eveneens dat zij de principes uit de Generieke Gids als inspiratiebron kunnen gebruiken.

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!