Wanneer moet jij of je werknemer zich laten testen?

Laatste aanpassing: 
10/01/2022

De teststrategie werd al enkele keren aangepast. Op 10 januari kwam er een nieuwe update. Hoe zit het nu? Wanneer moet jij jezelf laten testen of wanneer moet je werknemer zich laten testen?

Er zijn drie situaties waarin je getest moet worden:

  1. als je symptomen vertoont van corona
  2. als je een hoogrisicocontact hebt gehad
  3. als je terugkeert uit het buitenland

1. Je vertoont milde symptomen van corona

In dit geval moet je via de Self Assessment Tool jouw symptomen ingeven. Als uit de tool blijkt dat het inderdaad om corona kan gaan, dan zal je via de tool een code kunnen aanmaken om je te laten testen. Met de aangemaakte code kan je dan een afspraak maken om bij een testcentrum langs te gaan of bij een apotheek in de buurt. Bel daarvoor dus niet naar de huisarts! Enkel bij ernstige symptomen contacteer je best de arts. Die zal dan rechtstreeks een PCR-test aanbevelen.

Een werknemer die niet kan telewerken en zich volgens de Self Assessment Test moet laten testen, mag gebruik maken van het ‘klein verlet’. Tijdens die afwezigheid op het werk heb je recht op een gewaarborgd loon. De werknemer krijgt hier ook een attest voor via de tool. De test moet dan wel uitgevoerd zijn binnen de 36u. De werknemer mag hier ook maximaal 3 keer gebruik van maken. 

Download hier het overzicht 'testen bij symptomen'

 

2. Je hebt een hoogrisicocontact gehad

Ben je meer dan 15 minuten en binnen een afstand van 1,5 meter in contact bent geweest met een besmette persoon, dan word je beschouwd als een ‘hoogrisicocontact’. Je zal dan via de contact tracing of via de Corona Alert App melding krijgt dat je een hoogrisicocontact bent. In dat geval moet je je verplicht laten testen:

  • Ben je geboosterd of is je laatste vaccinatie of besmetting minder dan 5 maanden oud? Dan moet je geen PCR-test laten afnemen en niet in quarantaine gaan, op voorwaarde dat je geen symptomen vertoont? Vertoon je wél symptomen, volg dan deze stappen.

  • Ben je niet geboosterd of is je laatste vaccinatie of besmetting ouder dan 5 maanden? Dan moet je 7 dagen in quarantaine. Vanaf 4 dag mag de quarantaine beëindigd worden op voorwaarde dat je vanaf dag 4 tot en met dag 7 dagelijks een negatieve zelftest aflegt en je geen symptomen vertoont. Vertoon je wél symptomen, volg dan deze stappen.

  • Ben je niet gevaccineerd? Dan moet je 10 dagen in quarantaine. Vanaf dag 7 mag je de quarantaine verlaten op voorwaarde dat je vanaf dag 7 tot en met dag 10 dagelijks een negatieve zelftest aflegt en je geen symptomen vertoont. Vertoon je wél symptomen, volg dan deze stappen.

  • Voor personen die in de zorgsector werkzaam zijn, geldt een uitzondering.

Werknemers die niet kunnen telewerken, en in quarantaine moeten na een hoog risico contact, kunnen beroep doen op de regeling ‘tijdelijke werkloosheid wegens overmacht’. Ze krijgen hiervoor een quarantaine - attest dat ze moeten kunnen voorleggen bij controle. Het attest wordt per mail verzonden, na ontvangst van de testcode, ofwel wordt een sms verzonden met een quarantainecode. Met die code kan dan zelf een attest worden aangevraagd via een online applicatie. Werknemers die geen mail of sms hebben ontvangen, moeten het quarantaine-attest aan hun arts vragen. 

Zelfstandigen die in quarantaine moeten na een hoogrisicocontact, kunnen beroep doen op het crisisoverbruggingsrecht wegens quarantaine. Zij kunnen de quarantaine bewijzen met het quarantaine-attest dat op dezelfde manier wordt afgeleverd als bij werknemers. 

Download hier het overzicht 'testen na hoogrisicocontact'

 

3. Je komt terug uit het buitenland

Het PLF-formulier bepaalt of je je moet laten testen, of dat je in quarantaine moet bij aankomst in België.

De vraag of je je moet laten testen, en of je tussen de eerste en de tweede test in quarantaine moet blijven, hangt af van de vraag of je al dan niet gevaccineerd bent, en vanuit welk land je naar België reist. Alle verschillende mogelijkheden vind je hier.

Ook hier geldt dat werknemers die in quarantaine moeten, en niet kunnen telewerken, beroep kunnen doen op ‘tijdelijke werkloosheid wegens overmacht’ . Zelfstandigen die in quarantaine moeten, kunnen beroep doen op het ‘crisisoverbruggingsrecht wegens quarantaine’. Ook hier wordt de quarantaine bewezen door middel van het quarantaine-attest, dat op dezelfde manier wordt verkregen als hierboven omschreven. 

Download hier het overzicht 'testen na een reis'

Mijn medewerker is niet ziek, maar zit in quarantaine voor zichzelf of voor een gezinslid. Wat zijn je opties als werkgever?

In dit geval is de werknemer zelf niet ziek. Het gaat dus niet om een gewone arbeidsongeschiktheid.

Welke uitkering krijgt je werknemer dan?

Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!