Wat als u als zelfstandige (moet) werken op de dag van de verkiezingen?

Laatste aanpassing: 
25/09/2018

Wat als je als zelfstandige (moet) werken op de dag van de verkiezingen? Wat met jouw personeel dat op de dag van de verkiezingen moet werken?
Ben je dan toch verplicht om te gaan stemmen?

In welke gevallen kan je aan de stemplicht ontsnappen?

Als je op (zaken)reis bent in het buitenland, dan stelt er zich geen probleem. Je kan moeilijk even op en af komen met het vliegtuig om te komen stemmen. Ook jouw echtgenoot/te of andere kiesgerechtigde gezinsleden, die op dat moment meereizen, zijn dan vrijgesteld van de stemplicht.

De wet voorziet daarnaast ook een uitzondering op de stemplicht voor schippers, marktkramers of foorkramers (evenals de kiesgerechtigde gezinsleden).

Daarnaast kan iedereen die zich om beroeps- of dienstreden in de onmogelijkheid bevindt om zich naar het stembureau te begeven, vrijgesteld worden van de stemplicht. Als je als zelfstandige een winkel uitbaat op zondag of als vrije beroeper van dienst bent, dan kan je die reden inroepen. Je zal die reden bijvoorbeeld niet kunnen inroepen als je op zondag jou papieren doet. UIteraard moet je dat werk verrichten, maar op zich ben je niet om professionele redenen in de onmogelijkheid om te gaan stemmen. 

Wat moet je doen om niet te moeten gaan stemmen?

Als je om die redenen niet kan gaan stemmen, dan heb je hiervan ook een attest nodig. In de praktijk moet je daarvoor bij de gemeentediensten terecht aan wie je een bewijs of verklaring op eer van afwezigheid moet voorleggen. Jouw beroep wordt daarbij geverifieerd in de bevolkingsregisters. Wacht niet te lang om hiervoor tijdig het nodige te doen.

Kan je dan stemmen bij volmacht?

Als je over een geldig attest beschikt, kan je vervolgens ook een volmacht geven aan iemand om in jouw plaats te stemmen.

klik hier voor een model van volmacht

Wat met jouw werknemers die normaal gezien werken op de dag van de verkiezingen?

Lees het hier.

Meer over: Verlof, Klein verlet
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!