Wat besliste het Overlegcomité op 19 juli?

Laatste aanpassing: 
06/08/2021

De verschillende overheden van het land zaten vandaag bijeen om de coronamaatregelen te bespreken. Dit werd beslist:

 • Op het vlak van reizen, komt er een nieuwe procedure voor mensen die terugkomen uit een land van de EU of de Schengenzone waar varianten frequent circuleren. Ben je niet gevaccineerd, dan zal je op de eerste dag bij aankomst een PCR-test moeten afnemen (tenzij je al beschikt over een negatieve PCR-test van maximaal 72 u oud die werd afgenomen in het land waar je vandaan reist), en in quarantaine gaan tot het (negatief) resultaat bekend is. Je bent dan ook verplicht om 2e test te laten afnemen op dag 7: is die test positief, dan moet je 10 dagen in quarantaine. Er komen ook bijkomende controles voor wie terugkeert van vakantie, in stations en luchthavens. 
 • Het dragen van een mondmasker en het behoud van social distancing in winkels, op plaatsen waar het zeer druk is of op het openbaar vervoer, blijft behouden. Ook de regels rond ventilatie en verluchting blijven onverkort van toepassing.
 • Voor evenementen is beslist dat:
  • het aantal toegelaten personen op evenementen op 30 juli wordt opgetrokken tot 3.000 binnen en 5.000 buiten (dat was eerder al beslist). Iedereen moet zitten, een mondmasker dragen en afstand houden.
  • Vanaf 13 augustus kunnen evenementen die buiten worden georganiseerd voor meer dan 1500 personen, er evenwel voor kiezen om gebruik te maken van het Covid Safe Ticket. Binnen zal dat pas vanaf 1 september mogelijk zijn. Evenementen die enkel toegankelijk zijn voor houders van een Covid Safe Ticket, hoeven zich dan niet langer te houden aan de voorziene beperkingen (het publiek moet dan dus niet blijven zitten, een mondmasker dragen of afstand houden, en de organisatie is niet langer gebonden aan de CIRM/CERM).
  • dit Covid Safe Ticket is enkel toegankelijk voor wie:
   • meer dan twee weken volledig gevaccineerd is;
   • maximum zes maanden geleden positief heeft getest
   • een negatief PCR - testresultaat van maximaal 48u oud kan voorleggen.
 • Merk nog op dat het Covid Safe Ticket dus NIET zal worden ingezet voor andere faciliteiten (restaurant, bioscoop, openbaar vervoer, …).
Meer over: Corona
Thema: Actueel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!