Wat betekenen de belastingwijzigingen in de keuze eenmanszaak-vennootschap?

Laatste aanpassing: 
23/01/2018

Meer uitleg hierover krijgt u in onderstaand fillmpje en in de tekst daaronder.

De verlaging van de vennootschapsbelasting is uiteraard een belangrijke impuls voor Belgische vennootschappen. Het tarief daalt immers aanzienlijk van 33% naar 25% (trapsgewijs) en zelfs naar 20% op de eerste € 100.000. Het belastingregime voor vennootschappen wordt dus nog interessanter dan voor eenmanszaken. Dat kan op zich een reden zijn om bij de opstart van uw zaak te kiezen voor de oprichting van een vennootschap in plaats van een eenmanszaak of om uw bestaande eenmanszaak om te zetten naar een vennootschap.

Maar, weet wel dat de regering wil vermijden dat alle eenmanszaken nu massaal omgezet worden naar vennootschappen. Daarom zijn er een aantal andere maatregelen die u zouden kunnen doen afzien van die keuze:

 • in een vennootschap moet u zichzelf als bedrijfsleider verplicht een bezoldiging uitkeren: het minimumbedrag dat u daarvoor moet voorzien wordt nu verhoogd (€45.000 € i.p.v. €36.000) en er komt een bijkomende belasting als u dat bedrag niet uitkeert vanuit uw vennootschap
 • de investeringsaftrek verhoogt (tijdelijk) van 8% naar 20%: deze maatregel geldt zowel voor vennootschappen als voor eenmanszaken. HIer vindt u dus geen reden voor een eventuele omzetting naar een vennootschap.
 • de aftrekbaarheid van autokosten wordt dezelfde voor eenmanszaken als die voor de vennootschapsbelasting. Ook dit valt dus weg als eventuele reden voor een omzetting naar een vennootschap.
 • stopzettingsmeerwaarden voor een eenmanszaak worden voortaan belast aan 10% (tarief in elk geval interessanter dan voor vennootschappen waar huidige tarieven behouden blijven), maar enkel op voorwaarde dat het gaat om:
  1) een effectieve stopzetting en er geen omzetting komt naar een vennootschap, én
  2)
  een stopzetting na de leeftijd van 60 jaar, na overlijden of na definitieve gedwongen stopzetting
 • het kostenforfait van zelfstandigen wordt gelijk aan dat van werknemers;
 • de tweede pensioenpijler voor zelfstandigen wordt uitgebreid met een systeem van individuele pensioentoezegging zoals dat al bestaat binnen vennootschappen. Ook hier vervalt dus een reden voor een eventuele omzetting van uw eenmanszaak naar een vennootschap.

De keuze voor een eenmanszaak of vennootschap vergt uiteraard ook een aantal andere afwegingen die op zich losstaan van de huidige fiscale hervorming. U leest die afwegingen hier.

Weeg al deze elementen af in uw concrete situatie en vraag advies aan een UNIZO-adviseur of aan uw boekhouder of accountant.  

Meer over: Nieuw in 2018, Belastingen, Wijzigingen ondernemersbelastingen 2018

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!