Wat is een KMO Adviesraad?

Beluister de podcast

Succesvol ondernemen is er de voorbije jaren, en zeker sinds de corona epidemie, niet eenvoudiger op geworden. In die veranderende wereld is het belangrijk dat kmo’s hun strategie en groei kritisch opvolgen en bijsturen waar nodig. Bovendien is er steeds meer professionaliteit vereist in de relatie met klanten, leveranciers, banken, aandeelhouders, overheidsinstellingen, familie, … Om ondernemers hierin te begeleiden, werden de voorbije jaren gedragscodes voor behoorlijk bestuur (de zogeheten ‘corporate governance’) opgesteld. Deze richtten zich oorspronkelijk enkel tot grote bedrijven. Maar een goede governance is maatwerk. Daarom zijn de aanbevelingen voor behoorlijk bestuur ook bestemd voor de kleinere familiale ondernemingen, die nog niet worden ondersteund door een raad van bestuur.
 

Voor deze doelgroep kan een kmo-adviesraad een welkom klankbord betekenen.

Ook in Vlaanderen zien we dat steeds meer familiale kmo’s zich laten bijstaan door een goed werkende adviesraad, die hen kan helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Op die manier haalt de ondernemer een professioneel reflectiekader in huis. Bovendien komt er gemoedsrust met de wetenschap dat de beslissingen mee gedragen worden door professionele adviseurs. Maar het blijft de ondernemer die uiteindelijk de beslissingen neemt, in tegenstelling tot bij de raad van bestuur.

De adviesraad, een raad van adviseurs, bestaat uit interne en externe leden. De adviseurs moeten op elk moment de langetermijnvisie en strategie van de onderneming in het achterhoofd houden. Naast de bedrijfsleider kunnen verantwoordelijke medewerkers of aandeelhouders permanent of ad hoc aan de vergaderingen deelnemen.

De externe leden van de raad van advies zijn adviseurs die niet tot het management behoren. Die externe adviseurs worden gekozen op basis van de behoeften van de onderneming. Specifiek zal de ondernemer die adviseurs uitkiezen van wie de competenties het best aansluiten op de vraagstukken die zich opwerpen in de onderneming. Naast de generalisten op het vlak van strategie en groei kunnen hier alle mogelijke domeinen aan bod komen: marketing, HR, financiën, import en export, aan- en verkoop, …

Emotionele beslissingen

Ook kleine groeibedrijven maken steeds meer gebruik van een externe adviesraad. Een reden tot oprichting van een raad van advies kan ook de opvolgingsproblematiek zijn. Veel familiebedrijven doen een beroep op externen om op die manier de vaak emotionele beslissingen die bij een opvolging moeten worden genomen, in goede banen te leiden.

De gekozen adviseurs moeten complementair zijn en het is van groot belang dat er een goede ‘klik’ is in de samenwerking tussen ondernemers en adviseurs. De ondernemer moet openheid en vertrouwen uitstralen met bereidheid om alles op tafel te leggen, zonder verborgen agenda’s. De adviseurs van hun kant moeten discreet blijven en op een objectieve manier aan de slag kunnen gaan, zonder conflicterende belangen met andere partijen (familie, concurrenten, …).

De aanbeveling geldt om minimaal twee of meer externe adviseurs in de raad op te nemen en om minstens vier keer per jaar samen te komen. Per vergadering moet een duidelijke agenda worden opgesteld en na elke meeting is het belangrijk om een helder verslag op te stellen, met inbegrip van de besproken agendapunten, de genomen beslissingen, de actiepunten, …

In de lift

De werking met een raad van advies zit duidelijk in de lift bij de Vlaamse ondernemers. Het is een belangrijke troef bij het uitwerken van ‘behoorlijk bestuur’ en kan een voorbereiding zijn op de implementatie van een actieve raad van bestuur.

KMO-adviesraad

UNIZO heeft met de KMO-adviesraad een initiatief opgezet om KMO-bedrijfsleiders te ondersteunen bij het opzetten van een adviesraad voor de eigen onderneming. Met de expertise van de KMO-adviesraad krijgen KMO’s toegang tot een netwerk van honderden top experten uit verschillende vakdomeinen waaruit ondernemers kunnen kiezen om een eigen adviesraad op te zetten.

Alle info over hoe u een adviesraad opzet is te vinden op de website van de KMO-adviesraad.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 19/03/2024

Gebruik maken van de KMO-Portefeuille?

Deze regelgeving is geregionaliseerd. Onderstaande tekst is van toepassing op ondernemingen en ondernemers die in het Vlaamse Gewest gevestigd zijn. De regeling voor ondernemingen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vind je HIER.

Wat is de KMO-Portefeuille?

Ondernemingen kunnen via de Vlaamse overheid een financiële ondersteuning krijgen voor de aankoop van diensten (adviesverlening & opleiding). Dankzij de KMO-Portefeuille kan deze drempel nog verlaagd worden. Kleine en middelgrote ondernemingen kunnen tot 7.500 euro subsidie per jaar ontvangen.

De KMO-Portefeuille is een interactieve webtoepassing, waarmee ondernemers eenvoudig subsidies kunnen aanvragen bij de Vlaamse overheid.

Zowel KMO’s als vrije beroepen die in Vlaanderen gevestigd zijn komen in aanmerking, zolang ze een van de aanvaardbare hoofdactiviteiten en juridische vormen hebben (zie www.kmo-portefeuille.be).

De aanvraag voor de KMO-Portefeuille verloopt volledig online en is enorm vereenvoudigd. De eerste keer moet u zich registreren met uw elektronische identiteitskaart of met een federaal token, daarna volstaat het om u opnieuw aan te melden. De aanvraagprocedure begint steeds met het afsluiten van een overeenkomst met een erkende dienstverlener.

Ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding of de adviesverlening moet u de subsidieaanvraag indienen via de webapplicatie.

Waarvoor kan u subsidie krijgen via de KMO-portefeuille?

Ondernemers kunnen subsidies aanvragen bij de Vlaamse overheid voor initiatieven rond opleiding en advies.

Hoe kan u gebruik maken van de KMO-Portefeuille?

De KMO-Portefeuille heeft een elektronische toegangsprocedure op het internet. Daarom hebt u ofwel een zogenoemd federaal token, ofwel een elektronische identiteitskaart nodig om een dossier in te dienen of op te volgen. Is het de eerste keer dat u gebruik maakt van de KMO-Portefeuille, dan moet u zich eenmalig registreren. Meer info hierover vindt u hier.

Om toegang te krijgen tot de KMO-Portefeuille kunt u dus kiezen tussen twee opties: ofwel via een federaal token, ofwel via uw elektronische identiteitskaart (e-id). Het federaal token is een kaartje, ter grootte van een bankkaart, dat u gratis kunt aanvragen via de website www.belgium.be. Op het kaartje staan 24 codes die u gevraagd kunnen worden tijdens de loginprocedure.

Gebruikt u liever uw e-id, dan moet u de pincode kennen. De kaartlezer die u nodig hebt, kunt u momenteel gratis aanvragen via de Federale Overheidsdienst voor ICT. Meer info daarover vindt u hier

Een gebruikershandleiding van de KMO-Portefeuille vindt u hier. Mocht u daarna nog vragen hebben, dan kan u terecht op het gratis nummer 1700.  

Op hoeveel steun kan u rekenen via de KMO-Portefeuille?

  • Een kleine onderneming kan tot 7.500 € subsidie ontvangen per jaar aan een steunpercentage van 30%.
  • Een middelgrote onderneming kan tot 7.5000 € subsidie ontvangen per jaar aan een steunpercentage van 20 %.

De tabel hierna vat de grote lijnen van de KMO-Portefeuille samen:

 

Opleiding

Advies

Kleine ondernemingen

Steunpercentage: 30%

Steunplafond: 7.500 euro

Middelgrote ondernemingen

Steunpercentage: 20 %

Steunplafond: 7.500 euro

Meer info: www.kmo-portefeuille.be

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 27/11/2023

Hoe kunt u zich registreren als adviesverlener voor de KMO-portefeuille?

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

Met KMO-portefeuille bundelt de Vlaamse overheid e ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Subsidies voor freelancers in de KMO-portefeuille

Het is voor freelancers essentieel om vaardigheden en kennis voortdurend te verbeteren. De KMO-portefeuille, een initiatief van de Vlaamse overheid, kan je hierbij helpen! Dit subsidieprogramma biedt financiële steun aan freelancers en helpt je om met de juiste opleiding en advies, de kwaliteit van jouw onderneming te verhogen.

Welke voorwaarden zijn er verbonden aan de KMO-portefeuille?

  • De vorming is bedoeld om je onderneming te verbeteren
  • Je moet operationeel zijn in het Vlaamse Gewest
  • Het gaat om opleidingen bij een geregistreerde dienstverlener

Je hoeft geen afzonderlijke vennootschap te hebben, ook eenmanszaken kunnen gebruik maken van deze subsidie en ook bijberoepers komen in aanmerking.

Als freelancer ben je een kleine onderneming en is er een maximale tussenkomst van 30% met een maximum van € 7.500 per jaar.

Hoe aanvragen?

Als je voor het eerst gebruik maakt van de KMO-portefeuille moet je je eenmalig registreren.
Je kan makkelijk inloggen via deze link: https://authenticatie.vlaanderen.be/stb/html/ssologin
Inloggen doe je met je e-id of Its Me.
Je wordt ook gevraagd naar het omzetcijfer van je laatste boekjaar.

Eens je geregistreerd bent, kan je gewoon inloggen en begint de aanvraagprocedure steeds met het afsluiten van een overeenkomst met een erkende dienstverlener.

Ten laatste 14 kalenderdagen na aanvang van de opleiding of de adviesverlening moet u de subsidieaanvraag indienen via de webapplicatie.

Waarvoor aanvragen?

Op de website van VLAIO vind je een overzicht van de mogelijkheden voor zowel opleiding als advies
Meer info: www.kmo-portefeuille.be

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 02/02/2024

Vernieuwde steunmaatregelen in Brussel voor opleiding en consultancy

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

Deze regelgeving is geregionaliseerd. Onderstaande ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Tewerkstelling en opleiding in Brussel (Actiris)

Vervolledig je lidmaatschap om het volledig potentieel van jouw UNIZO account te ontgrendelen!

Bekijk jouw lopend ledenvoordeel, je UNIZO producten, persoonlijke contacten, handige tools en aan welke organisaties je gelinkt bent.

Ik wil lid worden

Meld je aan

Tewerkstelling en opleiding van werkzoekenden&nbsp ... De rest van de inhoud op deze pagina is afgeschermd voor leden of ingelogde gebruikers. Als UNIZO-lid heb je unieke voordelen op onze website, waardoor je een exclusieve toegang hebt tot waardevolle informatie en middelen die specifiek zijn afgestemd op jouw behoeften.

Neem de tijd om je lopende ledenvoordelen grondig te bekijken en ontdek de privileges die je geniet als UNIZO-lid. Dit inzicht kan van onschatbare waarde zijn voor jouw onderneming en helpt je om het maximale uit je lidmaatschap te halen. Verken ook de diverse UNIZO producten die voor jou beschikbaar zijn en begrijp hoe deze jouw zakelijke doelen kunnen ondersteunen.

Je persoonlijke contacten binnen het UNIZO-netwerk zijn waardevol; bekijk welke connecties je hebt opgebouwd en overweeg hoe je deze relaties verder kunt versterken. Het delen van ervaringen en inzichten met andere ondernemers kan leiden tot waardevolle kansen en synergieën. Maak daarnaast gebruik van de handige tools die UNIZO aanbiedt om je onderneming efficiënter te beheren en beter in te spelen op uitdagingen.

Het is ook essentieel om bewust te zijn van de organisaties waarmee je gelinkt bent. Begrijp de samenwerkingsverbanden en partnerschappen die UNIZO heeft, en overweeg hoe deze connecties kunnen bijdragen aan jouw zakelijke groei. Door betrokken te zijn bij de bredere zakelijke gemeenschap, haal je het meeste uit je UNIZO lidmaatschap.

 

Opleiding Organisatorisch en financieel beheer in de kinderopvang

Elke nieuwe organisator die vanaf 1 januari 2015 een vergunning aanvraagt voor meer dan 18 plaatsen, heeft in zijn organisatie een persoon nodig die een attest organisatorisch beheer heeft. Je kan dit behalen via een opleiding van 11 halve dagen bij Syntra.

De cursus geeft inzicht in het ondernemen in de kinderopvang (subsidies, ondernemingsplan, basisprincipes boekhouden, statuut van zelfstandige,... Omdat de opleiding bijdraagt tot je slaagkansen als sociaal ondernemer in de kinderopvang, is ze ook een aanrader voor organisatoren voor wie de opleiding niet verplicht is.

Meer info over de opleiding Organisatorisch en financieel beheer.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 02/03/2023

Vorming of opleiding in de kinderopvang financieren via de KMO-portefeuille

De KMO-portefeuille is een maatregel waardoor je - als ondernemer - financiële steun krijgt voor de aankoop van diensten die de kwaliteit van je onderneming verbeteren. Concreet zijn dat opleidingen en adviesdiensten, zoals bijvoorbeeld het volgen van een opleiding 'begeleider in de kinderopvang'. 

Komt je kinderdagverblijf in aanmerking?

  • Je kinderdagverblijf heeft een aanvaardbare rechtsvorm: eenmanszaak, bvba, VOF,... Bekijk het overzicht van aanvaardbare rechtsvormen. Zelfstandigen in een feitelijke vereniging kunnen gebruik maken van de kmo-portefeuille met hun eigen ondernemingsnummer.
  • Je kinderdagverblijf is een KMO: een zelfstandig bedrijf met minder dan 250 werknemers én met een jaaromzet van maximum € 50 miljoen óf een balanstotaal van maximum € 43 miljoen.
  • Je vestiging ligt in het Vlaams Gewest.
  • Je bent actief in de privésector, wat het geval is bij kinderopvang.
  • Je hebt een aanvaardbare hoofdactiviteit, ook dit is het geval bij kinderopvang.
  • De kmo-portefeuille kan zowel gebruikt worden door gezinsopvang als door groepsopvang

Waarvoor kan je de kmo-portefeuille gebruiken?

De kmo-portefeuille kan gebruikt worden voor advies of vorming. Enkele voorbeelden: opleiding tot kinderbegeleider of verantwoordelijke in de kinderopvang, levensreddend handelen, pedagogische vormingen,...
Enkel opleiding, vorming en advies van geregistreerde dienstverleners komt in aanmerking. Kijk na of de vormings- of opleidingsinstelling al dan niet geregistreerd is.

Wat is de tegemoetkoming?

  • Kleine onderneming: minder dan 50 VTE,  een omzet minder dan of gelijk aan €10.000.000 of een belanstotaal van minder dan of gelijk aan €10.000.000

Een kleine onderneming die investeert in opleiding en advies kan 40 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. Je ontvangt maximaal € 10.000 steun per jaar. Een zelfstandige valt onder een kleine onderneming. Voorbeeld: voor een opleiding die €1000 (exclusief btw) kost, ontvang je als zelfstandige in een eenmanszaak €400 subsidie van de kmo-portefeuille.

  • Middelgrote onderneming: minder dan 250 VTE, een omzet minder dan of gelijk aan €50.000.000 of een belanstotaal van minder dan of gelijk aan €50.000.000

Een middelgrote onderneming die investeert in opleiding en advies, kan 30 procent steun genieten via de kmo-portefeuille. Je krijgt maximaal € 15.000 per jaar.

Meer informatie over de kmo-portefeuille kan je vinden via www.kmoportefeuille.be

Hoe vraag je de kmo-portefeuille aan? 

De algemene aanvraagprocedure kan je hier terugvinden.

Handleiding om je onderneming te registreren (dit hoef je slechts eenmalig te doen): bekijk onderstaand filmpje voor de te volgen stappen.

KMO-portefeuille in de kinderopvang: Algemene info

KMO-portefeuille in de kinderopvang: Registratie

KMO-portefeuille in de kinderopvang: Aanvraag

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 02/03/2023

Je opleiding in de kinderopvang terugbetaald?

Laat je vorming(en) terugbetalen door VIVO. Organisaties binnen de socioculturele sector of de Vlaamse opvoedings- en huisvestingsinrichtingen, kinderdagverblijven (sociaal oogmerk) en gezondheidsinstellingen en -diensten genieten dankzij hun vormingsfondsen van een extra tussenkomst!

Uitgebreide info vind je op de website van VIVO.

Als zelfstandige of KMO kan je voor bepaalde opleidingen ook terugbetaling genieten via de KMO-portefeuille.

Fout opgemerkt? Laatst gewijzigd: 02/03/2023