Sinds 1 juli 2017 is er een Gereglementeerde Boekenprijs (GBP) van kracht in Vlaanderen. Boekverkopers zijn verplicht om nieuwe boeken te verkopen aan de prijs die bepaald wordt door uitgevers of importeurs. Voor bepaalde boeken en voor bepaalde promoties bestaan er wel uitzonderingen.
Het gaat om alle boeken die in het Nederlands worden uitgegeven.
Meer concreet gaat het om alle boeken die hoofdzakelijk bestaan
en die bedoeld zijn om informatie over te brengen en bestemd zijn om te verkopen aan eindconsumenten.
Ook strips vallen onder de toepassing.
Voor de volgende boeken en publicaties kan je als boekverkoper de prijs volledig zelf blijven bepalen :
Deze uitzonderingen moeten restrictief worden geïnterpreteerd. Bij mengvormen van boeken zal het cruciaal zijn hoofd- en bijzaak te onderscheiden.
Ja, er wordt geen onderscheid gemaakt tussen papieren of digitale boeken. Een boek is een boek, ongeacht zijn drager.
Een papieren boek dat werd uitgesloten zoals een wetenschappelijk studieboek zal ook in digitale versie geen gereglementeerde prijs hebben. Voor digitale strips, luisterboeken, romans, kinderboeken enz. in een elektronisch leesbaar formaat kan de prijs dus vrij bepaald worden.
Neen. Het decreet viseert enkel de verkoop van boeken.
Als verkoper kan je via de website www.boekenprijs.be kennis nemen van de gereglementeerde boekenprijs en de datum van de terbeschikkingstelling van de publicatie in het handelsverkeer.
De vastgestelde prijs geldt voor een duur van zes maanden met ingang van de eerste dag waarop het boek voor verkoop aan de eindconsument beschikbaar is en besteld of aangekocht kan worden.
U moet deze termijn rekenen van de zoveelste tot de dag vóór de zoveelste, van middernacht tot middernacht vanaf de dag nadat het boek in het handelsverkeer ter beschikking werd gesteld en omvat alle dagen, ook de weekenddagen en de wettelijke feestdagen.
De regels gelden voor alle verkopers die boeken – die door uitgevers of invoerders op de markt zijn gebracht – verkopen aan eindconsumenten binnen de Vlaamse Gemeenschap. Het gaat dus zowel om klassieke boekenhandelaars, maar ook supermarkten, buurtwinkels, krantenwinkels e.d.
Ook online verkoop van Vlaamse boeken vanuit het buitenland vallen onder de regeling.
Verkopers van Nederlandstalige boeken die gevestigd zijn in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad gevestigde verkopers worden in principe beschouwd als instellingen die behoren tot de Vlaamse Gemeenschap. Als zij daarnaast nog in beduidende mate andere, anderstalige boeken uitgeven, importeren of verkopen kunnen ze vrijwillig de gereglementeerde boekenprijs toepassen.
Ja, dat kan in volgende gevallen:
De kortingen mogen niet gelijktijdig worden toegepast, maar mogen wel worden toegepast op een combinatie- of serieprijs of in het kader van een individuele promotieactie.
Ja. Je kan als verkoper alleen bij deelname aan een collectieve promotieactie een korting op de vastgestelde prijs toepassen in de vorm van een of meer in geld waardeerbare geschenken, als de geschenken behoren tot het promotiepakket dat de organiserende rechtspersoon ontwikkeld heeft.
Onder een collectieve promotieactie wordt het volgende begrepen een actie:
Ja, je begaat geen overtreding als je bij de verkoop van een boek gratis bepaalde diensten verleent die eigen zijn aan de boekhandelssector.
Bijvoorbeeld: leveringen op afhaling in de winkel, inlichtingen, professioneel advies, de terugname van boeken die tijdens het transport werden beschadigd.
Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.
Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.
Ons adviesteam staat voor je klaar!