Welke handelaars mogen de consumptiecheque aanvaarden?

Laatste aanpassing: 
25/01/2021

Om de horeca en kleinhandel te ondersteunen tijdens de coronacrisis heeft de overheid de consumptiecheque uitgewerkt: werkgevers kunnen 300 euro van die cheques aan hun werknemers geven, en zij kunnen deze cheque dan uitgeven tot 12 maanden na de heropening van de horeca. Maar niet alle handelaars mogen deze cheques aanvaarden. We zetten de voorwaarden even op een rijtje.

Welke handelaars mogen de cheque aanvaarden?

De cheque kan enkel besteed worden in: 

  • de horeca
  • in de kleinhandelszaken die verplicht langer dan één maand gesloten zijn geweest en die, in de gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de consument in de vestigingseenheid, goederen of diensten aanbieden aan de consument en voldoen aan de voorwaarden van een microvennootschap, wat wil zeggen dat de betrokken ondernemer niet méér dan 1 van de volgende criteria mag overschrijden: 
    • 10 FTE
    • Jaaromzet , excl. BTW, van 700.000 euro
    • Balanstotaal van 350.000 euro.
  • de inrichtingen die behoren tot de culturele sector die zijn erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd door de bevoegde overheid
  • de sportverenigingen voor wie een federatie, erkend of gesubsidieerd door de gemeenschappen, bestaat of behoren tot een van de nationale federaties

Onder welke voorwaarden mogen de cheques aanvaard worden?

De eerste voorwaarde is uiteraard dat je voldoet aan de voorwaarden die hierboven opgesomd zijn. Maar daarnaast moet je ook een overeenkomst sluiten met de uitgever(s) van deze cheques: Sodexo, Monizze en/of Edenred. Zonder zo’n overeenkomst zal je de ontvangen cheques immers niet uitbetaald krijgen. De consumptiecheques van Sodexo en Edenred bestaan enkel op papier, die van Monizze bestaan enkel digitaal. Monizze heeft evenwel automatisch gezorgd voor de nodige updates op de betaalterminals, zodat je geen extra installaties moet doen op de betaalterminal om de digitale consumptiecheque van Monizze te kunnen aanvaarden.

Ten slotte zal je ook een vergoeding betalen aan de uitgevers. Bij Edenred en Sodexo gaat het in principe om 1,55% van de waarde van de ontvangen cheques. Bij Monizze hangt het tarief af van de aard van uw activiteit.

Overzicht van we handelszaken waar de cheque kan gebruikt worden

De drie uitgevers geven op hun website ook aan waar de consumptiecheque kan worden uitgegeven:

Ik sta op een website van een uitgever, maar ik mag de cheques niet aanvaarden. Wat nu?

Het kan gebeuren dat je als handelaar vermeld staat op de website van één van de uitgevers als aanvaardingspunt, terwijl je de consumptiecheques niet mag aanvaarden. In dat geval neem je best zo snel mogelijk contact met de betrokken uitgever, om je van de lijst te halen.

Meer over: Retail

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!