Welke handelaars mogen de consumptiecheque aanvaarden?

Laatste aanpassing: 
08/08/2022

In het kader van het loonakkoord heeft de overheid de coronapremie uitgewerkt: werkgevers kunnen 500 euro van die cheques aan hun werknemers geven, ongeacht of ze in 2020 al consumptiecheques hebben toegekend. Het aantal handelszaken waar je de cheques (zowel de coronapremie van 500 euro als de consumptiecheque van 300 euro) kan uitgeven, is bovendien sinds 1 augustus 2021 gevoelig uitgebreid.

We zetten de voorwaarden even op een rijtje.

Welke handelaars mogen de cheque aanvaarden?

Zowel de consumptiecheque als de coronapremie kunnen voortaan uitgegeven worden in: 

  • Horecazaken
  • kleinhandelszaken die goederen verkopen (enkel fysiek, niet online)
  • Kleinhandelszaken die herstellingen uitvoeren (enkel indien de consument het te herstellen goed fysiek naar de handelszaak brengt en daar ook terug afhaalt)
  • in de wellnesscentra, met inbegrip van de sauna’s, zonnebanken, jacuzzi’s, stoomcabines en hammams, in de activiteiten die genoemd worden onder het paritair comité van de toeristische attracties (PC 333),
  • in de bioscopen en in de overige inrichtingen die behoren tot de culturele sector die zijn erkend, goedgekeurd of gesubsidieerd door de bevoegde overheid,
  • in de bowlingzalen, de zwembaden en de fitnesscentra en in de sportverenigingen voor wie een federatie, erkend of gesubsidieerd door de gemeenschappen, bestaat of behoren tot een van de nationale federaties, in de schoonheidssalons, de niet-medische pedicurezaken, de nagelsalons, de massagesalons, de kapperszaken en barbiers, de tatoeage- en piercingsalons
  • de rijscholen

Onder welke voorwaarden mag de cheque aanvaard worden?

De eerste voorwaarde is uiteraard dat je voldoet aan de voorwaarden die hierboven opgesomd zijn.

Maar daarnaast moet je ook een overeenkomst sluiten met de uitgever(s) van deze cheques: Sodexo, Monizze en/of Edenred. Zonder zo’n overeenkomst zal je de ontvangen cheques immers niet uitbetaald krijgen.

Ten slotte zal je ook een vergoeding betalen aan de uitgevers. Voor de consumptiecheques gaat het bij Edenred en Sodexo in principe om 1,55% van de waarde van de ontvangen cheques. Bij Monizze hangt het tarief af van de aard van jouw activiteit. De kostprijs van de coronapremie is nog niet bekend.

Overzicht van handelszaken waar de consumptiecheque momenteel kan gebruikt worden

De drie uitgevers geven op hun website ook aan waar de consumptiecheque kan worden uitgegeven:

Let wel op: aangezien de regering besliste om het aantal handelszaken waar de consumptiecheque kan worden uitgegeven gevoelig uit te breiden, en ook de coronapremie er zit aan te komen, zal het overzicht bij elk van de uitgevers de komende maanden nog gevoelig uitbreiden. 

Ik sta op een website van een uitgever, maar ik mag de cheques niet aanvaarden. Wat nu?

Het kan gebeuren dat je als handelaar vermeld staat op de website van één van de uitgevers als aanvaardingspunt, terwijl je de consumptiecheques niet mag aanvaarden. In dat geval neem je best zo snel mogelijk contact met de betrokken uitgever, om je van de lijst te halen. Als je de cheques onterecht aanvaardt, kan je die immers niet uitbetaald krijgen.

Meer over: Retail

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!