Welke plastiek zakjes zijn in Brussel nog wel toegelaten?

Sorry! Toegang tot deze pagina werd voorbehouden aan UNIZO leden.

Laatste aanpassing: 
03/08/2020

Sinds 1 september 2017 geldt er voor de handelaars een verbod op het gebruik van plastiek zakjes in Brussel. Algemeen gesproken geldt dit verbod voor alle niet-herbruikbare plastic zakken.

Maar welke plastiek zakjes mag u  nog wel gebruiken en aan uw klanten meegeven ?

  1. Welnu : alle zakjes met een dikte hoger dan 50 micron worden geacht herbruikbaar te zijn in de zin van bijlage XII van het besluit van 1/12/2016 (1).
  2. Voor zakjes die lichter zijn dan 50 micron, gelden een aantal vrijstellingen (sommige bij wijze van overgangsmaatregelen tot 2025 in sommige gevallen). Zie hieronder daarvoor de ‘precisering van de Minister’ (2)
  • Zo is voor de primaire verpakking van groenten en fruit die in bulk verkocht worden,  het gebruik van plastiek zakjes toegalaten tot eind februari 2020, voor zover deze zakjes thuis composteerbaar zijn én bestaan uit een minimaal gehalte van 40% aan biogebaseerde stof (vanaf 2018).
  • De plastic zakken voor eenmalig gebruik bestemd voor de verpakking van voedingswaren die in de kleinhandel verkocht worden die vochtig zijn of vloeistoffen bevatten die kunnen vloeien (bij voorbeeld vis en vlees), blijven toegestaan, voor zover de zak biogebaseerd en thuis composteerbaar is. (het minimale gehalte aan biogebaseerde stof moet vanaf 2018, 40 % bedragen en vanaf 2025, 60%).  
Meer over: Afval, Brussel

Je ziet meer als UNIZO lid

Deze inhoud is enkel voor UNIZO-leden, of word nu lid.

Je ziet meer als UNIZO lid

Bent u reeds UNIZO-lid? Log dan in met uw UNIZO account. Anderzijds kan je een lidmaatschap aanvragen.

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!