Welke vragen stel ik tijdens een selectiegesprek?

Laatste aanpassing: 
15/04/2020

Een populaire methode om een interview af te nemen is de STAR-methode.
Het uitgangspunt van de STARR-methode is dat acties en gedrag uit het verleden een goede voorspeller zijn voor toekomstig gedrag. Maar waar staat STARR nu eigenlijk voor?

Situatie: Wat was de situatie?
Taak: Wat moest je bereiken?
Actie: Wat heb je gedaan?
Resultaat: Wat waren de resultaten van je acties?
Reflectie: Hoe kijk je hier op terug?

Waarom zou ik deze methode gebruiken? Wat is het verschil met mijn gewone vragen?
Wanneer je als werkgever vragen stelt volgens de STARR-methode peil je meer naar ervaringen, gedrag, kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de functie. Belangrijk hierbij is dat je vertrekt vanuit de competenties die nodig zijn voor het uitoefenen van de functie. Door naar ervaringen uit het verleden te vragen vermijd je gesloten en/of suggestieve vragen.

Een voorbeeld:
Een gesloten en/of een suggestieve vraag kan zijn: “Kan je goed samenwerken?”. Met deze vraag zal je hoogstwaarschijnlijk enkel “Ja” als antwoord krijgen. Prima, toch? Niet echt, want wat weet je nu eigenlijk?

Laat het ons op een andere manier proberen: “Wat betekent teamwerk zijn voor jou? Wat versta jij onder teamwerk?”. “Kan je een situatie beschrijven waarbij je goed hebt samengewerkt in een team?”. Op die manier krijg je een zicht op wat het standpunt van de kandidaat is over teamwerk en hoe die zich binnen een team gedraagt. Jij kan nadien de vertaalslag maken naar de werking binnen jouw bedrijf.

Vraag steeds door en herhaal wat de kandidaat net verteld heeft. Zo ben je zeker dat je de situatie correct hebt begrepen en dat je geen veronderstellingen maakt. Let er op dat je op elk van de vragen van STARR een antwoord hebt voor je doorgaat naar de volgende vraag, maar zorg ook dat het gesprek vloeiend loopt en voor de kandidaat niet aanvoelt als een kruisverhoor.

Download hier alle voorbeeldvragen!

Meer over: Personeel
Thema: Personeel

Je ziet meer als UNIZO lid

Deze inhoud is enkel voor UNIZO-leden, of word nu lid.

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!