Wie moet wat bewijzen bij kennelijk onredelijk ontslag?

Laatste aanpassing: 
03/06/2015

In de regeling rond 'willekeurig ontslag' die vroeger voor arbeiders gold (en in de toekomst nog steeds voor bepaalde werknemers zal blijven bestaan) moest u als werkgever volledig zelf de redenen voor het ontslag bewijzen. Dit is niet het geval bij een procedure wegens 'kennelijk onredelijk ontslag'.

De bewijslast is verschillend naar gelang de situatie:

  • Indien u de redenen van het ontslag heeft meegedeeld, dan wordt de bewijslast gedeeld. Elke partij die iets beweert, moet daar dan het bewijs van leveren. De mededeling van de redenen vormt als het ware de vertrekbasis van een eventuele discussie of procedure. Wanneer de werknemer beweert dat de redenen die u heeft opgegeven niet correct zijn of kennelijk onredelijk zijn, dan zal hij dat moeten aantonen. Dit neemt echter niet weg dat ook aan u gevraagd kan worden om de redenen die u heeft meegedeeld, aannemelijk te maken.
  • Indien u de redenen van het ontslag niet heeft meegedeeld, ondanks de vraag van de werknemer, of wanneer u later andere redenen aanhaalt voor de rechtbank, dan zal u deze redenen volledig zelf moeten bewijzen, zoals vroeger het geval was bij willekeurig ontslag.
  • Indien de werknemer de redenen van het ontslag niet gevraagd heeft en hij toch een procedure wegens kennelijk onredelijk ontslag aanspant, dan zal hij zelf elementen moeten aanleveren die wijzen op de kennelijke onredelijkheid van het ontslag.
Meer over: Ontslag, Schadevergoeding onredelijk ontslag
Thema: Personeel

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!