Zijn de regels van verkoop op afstand (o.a. herroepingsrecht voor de consument) van toepassing op mijn ‘click & collect’-dienst?

Laatste aanpassing: 
18/11/2020

Omdat winkels nu voor een tweede keer moeten sluiten, organiseren vele ondernemers een afhaaldienst. Die afhaaldienst wordt vaak georganiseerd onder de vorm van een zgn. ‘click & collect’-dienst. Op de website is het dan mogelijk om een product te bestellen, waarna de klant het in de winkel kan afhalen. We kregen dan ook al verschillende keren de vraag of de regels van verkoop op afstand moeten gerespecteerd worden. Denk daarbij aan het herroepingsrecht van 14 dagen voor consumenten en bijkomende informatieverplichtingen die rusten op de schouders van de onderneming.

online verkoopEr is geen sprake van een verkoop op afstand wanneer de goederen online gereserveerd kunnen worden en wanneer de aankoop (en betaling) pas gebeurt op het ogenblik dat jouw consument de reservering afhaalt in de winkel of het ophaalpunt. Je consument moet de aankoop nog steeds kunnen weigeren wanneer hij de producten ophaalt, en mag dus nog niet verplicht zijn om ze daadwerkelijk aan te kopen.

Stel dat de reservatie op je website wel een aankoopverplichting met zich mee brengt voor de consument, dan zal je de regels over verkoop op afstand wel moeten respecteren. Zo zullen die regels wel van toepassing zijn wanneer je algemene voorwaarden bepalen dat de consument een vergoeding moet betalen als hij de gereserveerde goederen niet ophaalt of aankoopt.

Je kan wel een vergoeding vragen wanneer de consument herhaaldelijk zijn/haar bestellingen niet ophaalt. Dat recht kan je je voorbehouden in je algemene voorwaarden.

Als je dus zo’n dienst organiseert, raden we aan om je algemene voorwaarden aan te passen. Je kan bijvoorbeeld de volgende clausule opnemen:

De consument kan op onze website kosteloos reserveren zonder aankoopverplichting. Na de bevestiging van de reservatie per mail, houden wij de goederen ...... [* dagen/weken] ter beschikking voor u in de winkel”.

Meer over: Corona

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!