De vaccinatiemachine trekt zich stilaan op gang. En dat brengt heel wat vragen met zich mee, zeker als werkgever.
Krijgt mijn medewerker klein verlet voor vaccinatie tijdens de werkuren
Vragen over personeelsbeleid in coronatijden? Je kan terecht bij Liantis
Misschien maak je je ook zorgen over de lage vaccinatiegraad in Brussel?
Wij lijsten de vragen voor je op. Nog vragen? Leg ze voor aan een adviseur van de UNIZO Ondernemerslijn, 02 21 22 678!
Neen. Wanneer de overheid geen verplichting oplegt, dan mag elkeen voor zichzelf beslissen of hij zich laat vaccineren of niet. Deze keuzevrijheid is ook wettelijk voorzien in de wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt. De werkgever kan een werknemer dus niet verplichten zich te laten vaccineren, zelfs niet in de zorgsector en kan hem of haar ook geen sancties opleggen.
Iets anders is natuurlijk het sensibiliseren van je werknemers. Dat mag wel. Geef je werknemers alle informatie over de risico's van corona en informeer hen over de mogelijkheid om zich gratis en tijdens de werkuren (een vaccinatieverlof zal worden toegekend) te laten vaccineren en de mogelijke risico's van een dergelijke vaccinatie.
Neen. Aangezien het hier bovendien gaat om medische gegevens van persoonlijke aard, moet de werkgever niet op de hoogte worden gesteld van de weigering van een werknemer om een niet-verplichte inenting te ondergaan. Een werkgever kan zijn werknemers ook niet vragen of zij gevaccineerd zijn. Wanneer de werknemer deze informatie toch verstrekt, dan mag de werkgever die gegevens niet registreren en er ook geen gevolgen aan koppelen, zoals een aanpassing van het uurrooster of verplicht telewerk.
Laten jouw werknemers zich vaccineren tijdens de werkuren? Dat kan. De federale regering keurde een wet goed die een recht op klein verlet toekent aan werknemers die zich tijdens hun werkuren laten vaccineren tegen het coronavirus.
Jouw werknemer mag - zonder loonverlies - van het werk afwezig zijn, wanneer hij zich tijdens de uren laat vaccineren tegen het coronavirus. Dat klein verlet omvat de tijd die wordt doorgebracht in het vaccinatiecentrum én de tijd die nodig is om zich van en naar dat centrum te verplaatsen. Wil jouw medewerker gebruik maken van het klein verlet, dan moet hij jou als werkgever zo spoedig mogelijk verwittigen van zijn afwezigheid.
De wet geldt voor al jouw werknemers die gebonden zijn aan een arbeidsovereenkomst. Ook jobstudenten, uitzendkrachten en werknemers die telewerk verrichten vallen dus onder de wet. Leerlingen, stagiairs en vrijwilligers vallen niet onder deze wet, aangezien zij niet worden tewerkgesteld op grond van een arbeidsovereenkomst.
Het recht op klein verlet heeft betrekking op de vaccinatie zelf. Als jouw werknemer ten gevolge van de vaccinatie ziek zou worden, dan gelden de gewone regels inzake arbeidsongeschiktheid en gewaarborgd loon.
Alleen als jij daar als werkgever specifiek om vraagt, moet jouw werknemer bewijzen dat hij zijn recht op klein verlet heeft gebruikt om zich te laten vaccineren. Dat doet hij door het document te tonen dat de afspraak bevestigt om op een bepaald tijdstip aanwezig te zijn op een plaats waar de vaccinatie wordt toegediend. Vermeldt de afspraakbevestiging die gegevens niet, kan hij de uitnodiging tot vaccinatie voorleggen.
Alle andere vragen en antwoorden over deze nieuwe wet, vind je op de website van de FOD.
Voor alle hulp bij personeelsbeleid in coronatijden, kan je terecht bij Liantis.
Ja. Vaccinatie kan in geen geval de toepassing van collectieve en individuele preventiemaatregelen vervangen: het is het geheel van collectieve en individuele preventiemaatregelen (naast vaccinatie) dat in principe voldoende bescherming tegen een mogelijke besmetting moet bieden aan de werknemers, en de preventieadviseur-arbeidsarts kan in het kader van de risicoanalyse ook specifieke aanvullende maatregelen voorstellen voor werknemers die risico's lopen. Bovendien kan het na een vaccinatie nog een aantal dagen duren voor de werknemers antistoffen ontwikkelen tegen het coronavirus.
Daarnaast moet je in het kader van de bestrijding van het covid-19 virus alle passende preventiemaatregelen nemen om de regels van social distancing te garanderen en een maximaal niveau van bescherming te bieden. Deze passende preventiemaatregelen zijn veiligheids- en gezondheidsvoorschriften van materiële, technische en/of organisatorische aard zoals bepaald in de "Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan". Je moet deze gids dus blijven volgen.
Zelftesten zijn beschikbaar via de apotheker zijn. Daarmee kan je als burger zelf aan de slag. Check dit instructiefilmpje.
Info over de verschillende soorten testen vind je hier. Daar wordt ook nog eens uitgelegd wat kan en wat niet binnen een arbeidsrelatie.
Wil je je als ondernemer laten testen op COVID-19? Dan kan je een zelfstest aankopen bij je apotheek. Die zelftest is wel enkel voor persoonlijk gebruik. Als je werknemers zou willen laten testen, dan moet dat gebeuren middels een aanvraag aan de externe dienst. Maar hoe doe je dat nu, zo'n zelftest afnemen? Sciensano publiceerde op haar website richtlijnen voor de correctie afname van een zelftest. Of check dit instructiefilmpje.
Meer info over zelftesten vind je op de website van Sciensano.