18 mei 2021
/ Cursus

Ondernemersforum circulair ondernemen

Een lokaal en duurzaam businessplan bulkt, naast ecologische voordelen, ook van de economische kansen: het vormt de motor voor innovatie, sterke partnerschappen en toekomstbestendige verdienmodellen. Klaar voor die groene groei?

Toegegeven, de switch naar het circulair ondernemerschap maak je niet in een-twee-drie. Kan je hulp gebruiken om een versnelling hoger te schakelen of om nog doelgerichter aan de slag te gaan? Dan biedt dit Groeipad Circulair Ondernemen je de ruggensteun die je zoekt.

In 7 stappen
We grasduinen in de nieuwe businessmodellen die ontstaan dankzij circulaire economie en gaan, in zeven doelgerichte stappen, naar een goed werkende duurzame aanpak. We starten met het vastleggen van je ambities en zoomen daarna in op de financiering en praktische uitwerking ervan. Ondertussen tanken we inspiratie bij anderen die het pad al effenden.

Voor wie?
Voor ondernemers die de eerste voorzichtige stappen richting circulair ondernemerschap al  hebben gezet en nu willen versnellen, of voor de circulaire voorlopers die al gelanceerd zijn, maar zich nog verder willen verdiepen in de materie.

Onder begeleiding van ...
Stéphane Vanden Broeck, expert Circulaire Economie bij UNIZO provincie Antwerpen gidst je langs dit Groeipad. Hij leidt je naar inspirerende verhalen en motiverende voorbeelden, en brengt je in contact met ervaren experts die maar wat graag hun tips en tricks met je delen.


Op bedrijfsbezoek!

Tijdens de zomerstop maken we tijd om bij elkaar langs te gaan. Tijdens de verschillende bedrijfsbezoeken leren we elkaars aanpak kennen, zien we waar de uitdagingen liggen en ontdekken we wat we van elkaar kunnen leren.

 

Sessies

Sessie 1 | Ambities en businessmodellen

Waar sta je vandaag en waar wil je naartoe? Aan de hand van enkele handige methodieken en praktische instrumenten zoeken we uit waar de opportuniteiten voor je onderneming liggen. We gaan ook dieper in op de nieuwe businessmodellen die ontstaan dankzij de circulaire economie.

 

18/05/2021 - 12:30 - 16:30
Sessie 2 | Financiering

Elke ondernemer weet dat achter een slim businessmodel een nog slimmer financieel plan schuilgaat. Daarom versterken we jouw ambities me de nodige cijfers. Ontdek hoe je het kostenplaatje van een product-als-dienst laat kloppen en hoe je via bepaalde financieringsvormen een hechte klantrelatie kunt opbouwen.

 

15/06/2021 - 12:30 - 16:30
Sessie 3 | Circulair design & productie

Hoe steek je jouw product in een duurzaam jasje? We koppelen je innovatieve visie aan je huidige productieproces en nemen dit samen met een expert onder de loep. Of wat als je van nul zou starten: hoe ontwerp je een totaal nieuw circulair product? Enkele product designers delen hun denkproces met ons. 

 

14/09/2021 - 09:00 - 16:30
Sessie 4 | Digitalisering als tool

Technologie en circulaire economie gaan hand in hand. Toch denk je er bij de start van je project beter niet aan. Digitalisering is niet het doel op zich, maar het middel: dé tool om nieuwe businessmodellen te realiseren en de juiste behoeftes in te lossen. We nemen een kijkje bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) en leren hoe en wanneer technologie wél een rol kan spelen.

 

12/10/2021 - 09:00 - 16:30
Sessie 5 | Circulaire marketing

Het succes van je product staat of valt met je verkoopverhaal. Dan hebben we het niet over een loos marketingpraatje, maar over een oprechte, overtuigende boodschap. Hoe breng je die? Aan wie en wanneer? En hoe laat je dat verhaal meegroeien met je bedrijf en de steeds veranderende wereld? Samen pennen we een interessante boodschap neer.

 

16/11/2021 - 09:00 - 16:30
Sessie 6 | Afsluitmoment

Eindigen doen we met een alles samenvattend bedrijfsbezoek: we gaan best practices sprokkelen bij een innovatieve ondernemer. Daarna maken we ruimte voor vragen: nood aan praktische tips, uitleg over duurzaamheidsrapporten of raad bij overheidsaanbestedingen nodig? Jij beslist waarop we inzoomen.

 

14/12/2021 - 09:00 - 16:30
Prijzen
  • Niet-leden: 1.100,00 EUR Excl. btw
  • UNIZO leden: 1.100,00 EUR Excl. btw