Als we de media eens 4 weken zouden sluiten?

Ik weet het wel: ‘t is onmogelijk, want hoe kan je de social media nu het zwijgen opleggen? En ja, het is ook onzinnig want de media is nu eenmaal essentieel en zelfs fundamenteel voor onze democratie. Persvrijheid is een onderdeel van de vrije meningsuiting wat een fundamenteel mensenrecht is. En net met dit fundamenteel mensenrecht gaat het niet goed…ook niet in Europa.

De Nederlandse Openbare Omroep (NOS) haalt het logo van hun satellietwagen omdat ze mikpunt zijn van vandalisme. Frankrijk rouwt na aanslag in een kerk. Dat er in Amerika iemand rondloopt, democratisch verkozen, die het vanzelfsprekend vindt elke journalist die niet zijn gedacht deelt, te schande te maken, is ronduit bedreigend. En Erdogan staat op zijn achterste poten omwille van een Franse cartoon.

Een fundamenteel mensenrecht is in gevaar. Een artikel in De Standaard van 17 oktober stemde me tot nadenken. Als mensen nog enkel hun eigen wereld willen terugzien op het scherm leidt dit ongetwijfeld tot een ongelofelijke verarming van het debat. Het zijn net die verschillen die versterkend werken en het debat moet net daarom méér gevoed en gevoerd worden. Dus ja, ga voor het verschil.  

Dat is een boodschap die ik je graag breng op de Dag van de Ondernemer - 20 November 2020. Jullie ondernemers zijn de spin in het economische web, jullie gaan bij uitstek de omgeving, groot of klein, verkennen om te zien waar jullie het verschil kunnen maken. Jullie gaan op verkenning om te bekijken wat jullie kunnen gebruiken om te groeien, te versterken, te vernieuwen. Jullie zoeken de dialoog met al jullie klanten op om net te weten te komen wat die verschillen zijn en hoe je hier kan op inspelen. Blijf dit aub doen. Want de dag dat jullie dit niet meer doen of de dag dat jullie niet meer in staat worden gesteld dit te doen, zal onze economie, onze welvaart en ons welzijn stilvallen.

Daarom dat ook het recht op ondernemen een fundamenteel recht moet zijn en blijven.En ja, dat recht wordt in coronatijd niet altijd gerespecteerd. Als UNIZO geven we een stem aan al die verschillende sectoren met als doel dat recht op ondernemen te vrijwaren. En daar waar dit niet lukte, zijn we met de verschillende overheden in dialoog gegaan om, over de verschillen heen, de overlevingskansen te versterken met verschillende steunmaatregelen. Voor ons is elke ondernemersstem fundamenteel om de economie mooi te laten klinken.  De stilte van een stilgevallen economie is immers oorverdovend.  

Op de Dag van de Ondernemer, 20 november, geven we graag een stem aan alle ondernemers om te laten horen dat het recht op ondernemen een fundamenteel recht is. 19 november trappen we deze koers af met de Digitale Proloog. Een uiterst interessante, gratis én online, uiteenzetting van Geert Noels over zijn nieuwe boek Gigantisme. Schrijf je zeker in! 

Blijf het verschil maken!