Anja Van Nueten waagde de sprong naar zelfstandig zijn: “Ondernemen is een kwestie van volharding”

Na meer dan 20 jaar dienst als People en Communication Manager bij een multinational, overwoog Anja van Nueten twee opties: terug het bedrijfsleven in, of starten als zelfstandige. “Dat was een uitdagende keuze, omdat ik niet in een ‘ondernemersnest’ opgroeide, en bijgevolg op weinig enthousiaste reacties of steun kon rekenen.” Toch waagde ze de sprong.   

Eerst volgde Anja een loopbaanbegeleiding om erachter te komen waar haar passie lag. Dat werd snel duidelijk: “Door mijn ervaring wist ik hoe belangrijk het is dat je werkt op een plek waar je jezelf kan zijn. Waar je kan doen wat je graag doet en goed kan, waar de context aansluit bij wat jij belangrijk vindt, en waar er wordt geïnvesteerd in jouw welzijn. Ik wou mensen coachen, trainen en inspireren om hen inzicht te geven in hun talenten zodat ze de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun werkgeluk.” 

De haalbaarheid van het idee 

Vervolgens stapte ze in het traject ‘Starten’ van UNIZO, om uit te zoeken of het statuut van zelfstandige iets voor haar zou zijn. Ondernemersbegeleider Annelies Hermans hielp haar op pad. Ook nam Anja deel aan een aantal groepssessies met andere startende ondernemers. “Dat vond ik heel inspirerend. Naast de deskundige uitleg van een UNIZO-medewerker over een thema zoals bijvoorbeeld de financiën, was het een fijne manier met andere ondernemers te brainstormen en ideeën uit te wisselen.” 

“De klemtoon van een Starten-begeleiding ligt steeds op de haalbaarheid van het ondernemersidee, zowel wat de markt betreft als de portemonnee,” verduidelijkt begeleider Annelies. “Anja had uit haar verleden al heel wat voeling met de markt, dit omzetten naar cijfers was iets waar we nog verder mee aan de slag gingen.”  

Natuurlijk liep niet alles meteen van een leien dakje. “Anja ging heel gemotiveerd aan de slag met de input die ze van ons kreeg en pakte de tips heel snel op. Door haar achtergrond in communicatie wist ze ook haar plannen en ideeën goed over te brengen in haar plan. De grootste uitdaging was, zoals zo vaak, een focus houden en niet te veel ineens willen doen,” aldus Annelies.  

Je potentieel ontdekken 

“Ondernemer zijn is een kwestie van volharding. Van telkens opnieuw kiezen om te gaan voor die droom van waaruit het allemaal begon. Dus ja, het was een proces van vallen en opstaan, van uitproberen en bijsturen. Maar het is zo plezant om te kunnen doen wat je supergraag doet. Om continu te groeien als ondernemer, en als mens. En zo steeds meer te worden wie je bent”, zegt Anja enthousiast.  

Intussen begeleidt Anja als erkend loopbaan- en burn-outcoach en -trainer voornamelijk bedienden en leidinggevenden, alsook startende ondernemers: “Ik coach mensen opdat ze hun potentieel ten volle zien én benutten, zodat ze zich bewust worden van hun kwaliteiten en talenten, zowel privé als op het werk. Mijn aanpak koppelt neuropsychologische kennis aan een uitgebreide ervaring met HR en coaching.” 

“Starters helpen met hun businessplan is deel mogen uitmaken van hun ondernemersdroom. Het duwtje dat ik kan geven om hun droom verder te onderzoeken, is wat mijn job zo leuk maakt”, besluit Annelies.  

-----

Overweeg jij ook om je expertise in te zetten als freelancer, en vraag je je af hoe je daaraan begint? UNIZO biedt raad met het traject Starten: een individueel begeleidingstraject waarmee je te weten komt of jouw idee haalbaar is.  

www.unizo.be/projecten/starten