Antwerpen wint de “Belfius Smart City Award 2015” met de Duurzame Winkelstraat


Antwerpen wint

De stad Antwerpen heeft in december de 'Belfius Smart City Award 2015' gewonnen.

Antwerpen heeft immers met Stadslab2050 een stedelijk laboratorium opgericht dat de omslag naar een duurzaam Antwerpen helpt versnellen.  Klimaatneutraal worden tegen 2050 is één van de langetermijndoelstellingen van het stadsbestuur. 

Hierbij wil Antwerpen het evenwicht bewaren tussen economie en ecologie. Een duurzame stad gaat immers over een geïntegreerd verhaal waar zowel mensen als bedrijven een plaats krijgen met respect voor zowel ecologie als economie.

Bijdrage UNIZO

23 procent van de CO²-uitstoot in Antwerpen wordt veroorzaakt door de dienstensector : winkels en kantoren. Hét teken voor UNIZO en de stad om de handen in elkaar te slaan en een financieel haalbaar project uit te tekenen voor de Antwerpse winkels.

UNIZO heeft daarom samen met de VN-organisatie CIFAL Flanders en de winkeliersvereniging Quartier National het concept van de Duurzame Winkelstraat bedacht. Door alle initiatieven te bundelen en op winkels met een grote zichtbaarheid te concentreren in een hippe buurt zoals het Antwerpse modehart (Kammenstraat en Nationalestraat) kunnen we immers als 'proeftuin' andere winkelstraten in Vlaanderen overtuigen.

Nico Volckeryck : "Als voorzitter van UNIZO Antwerpen-Stad en Quartier National die de modewijk vertegenwoordigt ben ik heel blij met de prijs die Antwerpen nu ontvangt.
Eindelijk wordt een project op maat van en door de retail zonder kosten en in sommige  gevallen zelfs winstgevend beloond. UNIZO bewijst dan ook dat er een draagvlak kan zijn voor duurzaamheid indien de ideeën vanuit de ondernemers zelf komen. 

UNIZO Antwerpen-Stad en Quartier National zijn dan ook enorm fier een bijdrage te hebben geleverd tot het winnen van de Belfius Smart City Award 2015 !"

 

Meer over: Kernversterking, Retail, Winkel