“Apart zijn we geen ondernemerstypes, maar samen wel”

Wie in deze barre tijden op zoek is naar een plek om de dagelijkse beslommeringen even los te laten, kan in Mechelen terecht voor de workshops keramiek van Clay-Days. Dominique Janssen en Catherine Holemans verbonden hun lot aan mekaar toen ze samen op zoek moesten naar een nieuwe job en het ondernemerspad insloegen. 

Dominique en Catherine leren elkaar kennen op de creatieve afdeling van huis-, tuin- en keukenwinkelketen Dille en Kamille: de website, het stylen van de winkels, zorgen voor de fotografie, het ontwerp van het assortiment…. Ze konden er hun creatieve ei kwijt en bleken ook nog eens complementair in de samenwerking, met Catherines grafische achtergrond en Dominiques opleiding als fotografe. Tot in 2019 de creatieve afdeling verhuisde van Antwerpen naar Amsterdam, en ze beiden op zoek gingen naar een nieuwe job.

Dominique: “Ze vroegen me op een oriëntatiecursus bij VDAB om mijn droom te tekenen. Ik dacht aan iets met keramiek. Maar om daar zelfstandig op m’n eentje iets mee te beginnen, dat zag ik nog niet zitten. Toen ook Catherine dezelfde dromen bleek hebben, maar ook een push nodig had, besloten we het samen te wagen.”

Catherine: “We vonden al een pand om te starten toen corona roet in het eten gooide en we besloten alles on hold te zetten en onze plannen inmiddels verder uit te diepen, onder deskundige begeleiding in het UNIZO traject Starten. In september 2020 vonden we dan een droomlocatie, in een oud gebouw van de NMBS in Mechelen -een leuke stad met veel creatievelingen- en startten we in eerste instantie met een pop-up concept. Dat wordt vanaf de zomer van 2022 onze definitieve locatie. Na verbouwingen zal het pand een heleboel ondernemers huisvesten. Heel het atelier werd grotendeels duurzaam ingericht met gerecycleerd materiaal.” 

Belgische klei is top 

Dominique: “De corebusiness van Clay-Days zijn workshops voor beginnende keramisten en die lopen als een trein. We kiezen er bewust voor om de cursussen samen te geven. Dat is niet alleen heel leuk, het geeft ook meer zelfvertrouwen. Je vult mekaar aan en als de ene wat vergeet, denkt de andere er wel aan. Je kan ook meer tijd maken voor een cursist die het wat moeilijk heeft. Sommigen komen eerder voor de ontspanning van zalig met je handen in de klei te zitten, anderen komen echt voor de keramiek. Handig of creatief zijn is geen voorwaarde. Onze Belgische klei is trouwens een topproduct!”

Binnenkort starten ze ook met een open atelier. Klanten kunnen dan een abonnement nemen om de ruimte te gebruiken wanneer ze willen. Verder hebben ze een eigen productie van keramiek om te verkopen en werken ze aan een eigen lijn van producten voor keramisten, te beginnen met een schort, maar ze denken aan speciale handcrème, een toolbox voor de keramist,… Catherine: “De hype rond keramisten is nu heel groot, maar hoe zal dat in de toekomst evolueren? Je moet steeds alert blijven voor nieuwe trends om klanten te blijven aantrekken. Als het lukt, dromen we van een tweede atelier in Brussel.”

Dominique: “Om lokaal ondernemen te stimuleren zoeken we ook de samenwerking met andere ondernemers in de stad op, bijvoorbeeld met de Keramiekboetiek en Mistteas, een winkeltje met een eigen theelijn. Wij serveren hun thee aan onze cursisten, zij gaan keramiek van Clay-Days verkopen.” 

Als een koppel 

Nog geen dag hebben de dames spijt gehad dat ze samen in de klei zijn gedoken om hun ondernemersverhaal te kneden. Ze doen zo goed als alles zelf. Dominique houdt zich als ‘controlefreak’ graag bezig met de praktische en administratieve kanten. Catherine is meer bezig met creatieve aspecten als het opmaken van de website, folders,….

Dominique: “Door de jarenlange samenwerking kennen we elkaars plussen en minnen en houden we er rekening mee. We zouden dit echt met niemand anders doen. Je moet 100% vertrouwen in elkaar.”

Catherine: “We geven elkaar energie en zelfzekerheid, we kunnen elkaar pushen. Apart zijn we geen ondernemerstypes, maar samen wel.”

https://www.clay-days.be/