Bakkerij van Thillo: een verhaal van groei, ambacht en passie

"Wij willen bijzonder zijn en dan moet je het zelf doen”

Eric start Bakkerij van Thillo op 1 November 1989 te Essen. Al snel blijkt deze nieuwe dorpsbakker een schot in de roos zowel lokaal, als bij de Noorderburen, en na een paar maanden wordt een eerste bakkersgast en winkelbediende aangeworven. In 1994, nog geen vijf jaar later, volstaat de fysieke ruimte niet langer en dient de bakkerij een eerste keer vergroot te worden. Nog eens vijf jaar later, is ook de nieuwe ruimte niet langer voldoende en wordt besloten de bakkerij uit te breiden en op te delen in 3 afdelingen: brood, banket en patisserie. In april 2003 breidt Bakkerij van Thillo verder uit naar Kalmthout. En in februari 2009 komt er een derde bakkerij bij in Hoogstraten.

Ook qua productinnovatie, staat de bakkerij nooit stil. Na het volgen van tal van opleidingen besluit Eric zich vanaf 2018 te specialiseren in  desembrood. Volgens Eric is het maken van eerlijke producten zonder toevoegingen een heel delicaat en puur proces. "Een desem brood bereiden  neemt minimaal 24 uur in beslag. Het zijn de tijd, vakkennis en handenarbeid die het verschil maken. Tijdens het bereidingsproces moet je continu ruiken, voelen, proeven, waarnemen!"

Zo wordt de bestaande bakkerij in Kalmthout omgebouwd tot een gespecialiseerde desembakkerij. In 2019 volgt een grondige verbouwing in Essen. Het kantoor, de opslag voor verpakking en drie bloemsilo’s verdwijnen naar de eerste verdieping waardoor het totale winkeloppervlak kan worden verdubbeld. Ook worden alle afdelingen voorzien van nieuwe koelingen en vriezers, daarnaast wordt de bloemaanvoer geautomatiseerd.

Een nieuw concept is de taartbox. Zo kan het vakmanschap van Van Thillo ook thuis bereid worden, en zelfs de allerkleinsten leren zo stap voor stap een heerlijke taart te maken.

Niet alleen qua ruimte, en producten, maar ook qua personeel moest de bakkerij enorm groeien. In 2019 vervoegt Jenthe, de oudste dochter, haar vader Eric als venoot in de venootschap. Jenthe houdt zich bezig met het managen van de winkels alsook de administratie van de zaak.

Op de foto staat Eric met zijn medewerker Walid. Walid is 5 jaar geleden samen met zijn gezin gevlucht uit Syrië waar hij parfumier was. Nog geen 3 jaar geleden is Walid bij Bakkerij van Thillo in dienst gekomen. "Hij had helemaal geen kennis van brood bakken maar had wel de feeling en de motivatie. Hij heeft intussen een mooi parcours afgelegd, heeft opleidingen mogen volgen en is nu één van de sterkste en loyaalste werkkrachten die ik heb," aldus Eric.

Na ruim 30 jaar is Bakkerij van Thillo een waar begrip geworden in de Noorderkempen. Sinds deze week is Bakkerij van Thillo ook trotse drager van het HIB-label!

https://www.bakkerijvanthillo.be/