Belastinghervorming op drijfkracht en zaakgebonden vaste reclame

De stad Antwerpen hervormt de vestigingsbelasting, de belasting op drijfkracht en de belasting op zaakgebonden vaste reclame (neonverlichting, uithangborden,...). Voortaan zullen inrichtingen van niet meer dan 50 vierkante meter vrijgesteld zijn van deze drie belastingen. UNIZO Provincie Antwerpen juicht deze hervorming toe. Ze past in een reeks aanpassingen van de belastingreglementen en bewijst dat de stad Antwerpen het belang van zelfstandige ondernemers erkent.

Zo'n 60% van de ondernemingen zullen voortaan vrijgesteld zijn van vestigingsbelasting en waar relevant ook van de belastingen op drijfkracht en zaakgebonden vaste reclame. Hierdoor krijgen ze niet enkel zuurstof onder de vorm van een belastingverlaging, ze besparen ook heel wat tijd. Een aangifte invullen vraagt heel wat werk. Ook al is de te betalen belasting vaak heel beperkt.

De hervorming is ook een duidelijk signaal dat de stad een bedrijvige kern wil met veel en gezonde kleinhandel en horeca.

Differentieer kleine en grote ondernemingen
UNIZO Provincie Antwerpen hoopt dat het Antwerpse voorbeeld navolging krijgt. Zelfstandige ondernemers hebben er geen probleem mee om hun deel van de rekening te betalen voor de publieke diensten, waarvan ook zij gebruik maken. UNIZO Provincie Antwerpen vraagt wel dat belastingen en retributies beantwoorden aan de economische realiteit en administratief eenvoudig zijn. En ook differentiëren tussen kleine en grote ondernemingen. Zelfstandige ondernemers zijn trekpaarden, geen melkkoeien.

Meer weten? Contacteer Sofi Van Ussel, directeur UNIZO provincie Antwerpen
Tel: 0477 52 71 74 - E-mail: sofi.vanussel@unizo.be

Thema: Actueel