The Cacao Project

In kader van het “Handmade in Belgium” label* brachten wij ambachtelijk chocolatier Pieter Vaes van The Cacao Project een bezoek. De enthousiaste ondernemer trok met zijn passie voor het vak meteen onze aandacht.

Je hebt zowaar van je hobby je beroep gemaakt maar dat is niet in één rechte lijn gebeurd. Je hebt een heel traject afgelegd voordat je jouw passie voor chocolade ontdekte.
“Klopt, al van kinds af aan ben ik gefascineerd door koken en ik leer sneller en liever met mijn handen. Na hotelschool, een opleiding informatica en een opleiding beenhouwerij ben ik gaan experimenten met chocolade en produceerde ik in ijsblokvormpjes mijn eerste pralines. De beste en waarschijnlijk enige manier om je talent en passie te ontdekken, is gewoon door van alles en nog wat uit te proberen. Tijdens een chocoladebeurs in Brugge heb ik al mijn moed bijeen verzameld en naar meester-chocolatier Dominique Persoone gestapt om te vragen of hij op zoek was naar een stagiaire. Toen ging de bal pas echt aan het rollen.”

Na 7 jaar gewerkt te hebben bij The Chocolate Line heb je de beslissing genomen om zelf een chocolaterie te starten. Wat was jouw hoofdmotivatie om de sprong te wagen?
“Vooral de vrijheid van eigen baas zijn sprak me wel aan want dan kon ik mijn eigen ideeën uitwerken. Je staat in een eigen winkel ook veel dichterbij je klanten en dat kan ik ook wel appreciëren. Zo heb ik ontdekt dat de praline met appelstrüdel enorm in de smaak valt bij mijn klanten maar dat onze tiramisu-praline in de vorm van een doodskop een absolute favoriet blijft. ”

Jij hebt je ingeschreven voor een HIB-label. Wat maakt jouw producten Handmade In Belgium?
“Ik vind dat Belgische chocolade een ontzettend fijn afgewerkt product is waar we zeker heel trots op mogen zijn. Daarnaast probeer ik ook zo ecologisch en lokaal mogelijk mijn producten aan te kopen. Vaak trek ik zelf naar de markt om Belgische groenten en fruit in te slaan. Buiten mijn chocolade koop ik geen afgewerkte producten.”

The Cacao Project is te vinden op Bruul 89 te Mechelen.
www.facebook.com/thecacaoprojectmechelen
www.thecacaoproject.be

*HIB is een label dat we uitreiken aan ambachtelijke ondernemers die een essentieel onderdeel van hun productie in België doen. Inschrijven kan via www.handmadeinBelgium.com