Cultuurcafés stad Mechelen zoeken uitbater

Foyer Stadsschouwburg Mechelen Het Autonoom Gemeentebedrijf  ‘Mechelen Actief in Cultuur’ (AGB MAC) zoekt een zelfstandige uitbater, voor enerzijds het ultuurcafé van beeldend theater De Maan (Minderbroedersgang 3A) en de Cafetaria van het Cultuurcentrum (Minderbroedersgang 5) en anderzijds voor de Foyer van de Stadsschouwburg (Keizerstraat 3).

Als cultuurstad wil Mechelen de bezoekers van culturele evenementen gastvrij verwennen. Zowel in de bestaande als in nieuwe infrastructuur wil Mechelen een kwalitatief aanbod verzorgen. Voor die professionele en klantvriendelijke dienstverlening zoeken wij een uitbater.

Het gaat om twee loten.

Lot 1:

1/ Cultuurcafé van beeldend theater De Maan
Minderbroedersgang 3A, 2800 Mechelen;

2/ Cafetaria van het Cultuurcentrum,
Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen;

 

Lot 2:

Foyer van de Stadsschouwburg
Keizerstraat 3, 2800 Mechelen;

Lot 1.1: Cultuurcafé van het beeldend theater De Maan

De MaanHet nieuwe kindercultuurcafé is gelegen aan het Mechelse cultuurplein: de kern van een kunstencampus waarin vele culturele spelers zich verzamelen.

De site omvat o.a. een nieuwe theaterinfrastructuur die in eerste instantie gericht is op voorstellingen en activiteiten voor kinderen. 

Het beeldend theater De Maan is de  voornaamste uitvoerder van de activiteiten. Het  heeft een ruim aanbod aan voorstellingen, gericht op families, maar ook voor scholen: kleuter, lager en secundair onderwijs. Het theater trekt zo’n 13.000 bezoekers per jaar, vooral kinderen met hun ouders of grootouders.

Zie over het beeldend theater De Maan: http://www.demaan.beDe Maan

De site omvat ook het Cultuurcentrum Mechelen, de Academie voor Beeldende Kunsten en het Stedelijk Conservatorium voor Muziek, Woord en Dans. Zowel leerlingen als ouders zijn dus potentiële klanten voor het nieuwe café.

Dit cultuurcafé is nu nog in opbouw. Het gaat dus om een nieuwe infrastructuur aan het bestaande historisch gebouw.

 

Het café is een onderdeel van het gebouwencomplex dat ook het Heilige Geesthuis en de Heilige Geestkapel omvat, waarvan de restauratie in afwerking is. Daarin kunnen allerhande activiteiten georganiseerd worden: van culturele evenementen tot familiefeesten, recepties en bedrijfsmeetings. Het historisch kader is prachtig en uniek. De uitbater kan die ruimtes ook inhuren voor het organiseren van activiteiten. Deze ruimtes staan evenwel los van de café-infrastructuur.

Cultuurcentrum

Lot 1.2: Cafetaria van het Cultuurcentrum

Cultuurcentrum Mechelen behoort tot de grote cultuurcentra van Vlaanderen met ca. 150 eigen en 180 activiteiten van andere organisaties per jaar.

Zie: http://www.cultuurcentrummechelen.be 

CafetariaHet Cultuurcentrum omvat vier aaneensluitende infrastructuurelementen. In het gebouw langs de Melaan, een architectuur die stamt uit van de jaren zestig, bevinden zich op de eerste verdieping een vijftal fraaie en veel bevraagde tentoonstellingsruimtes. Op de gelijkvloerse verdieping is een auditorium voor 250 personen gevestigd. De gerenoveerde historische Minderbroederskerk met een ruim schip en koor wordt gebruikt voor allerlei culturele activiteiten, zowel podiumkunsten, tentoonstellingen als educatieve projecten. Aan het oude kerkgebouw is een nieuwbouw gevestigd die gedeeltelijk wordt ingevuld als administratieve ruimte en gedeeltelijk als tentoonstellingsruimte (ruime foyer).

De potentiële klanten van de cafetaria zijn niet alleen de bezoekers van de voorstellingen, tentoonstellingen en andere activiteiten, maar ook deze van de Academie voor Beeldende Kunsten en van het Conservatorium. De Academie organiseert ook tentoonstellingen, lezingen en wedstrijden. Het Conservatorium telt meer dan 2.000 leerlingen. Het gaat om kinderen met hun ouders of grootouders, jongeren en volwassenen.

 

Foyer van de Stadsschouwburg

De Mechelse Stadsschouwburg is een fraai gerestaureerd historisch monument. Ze omvat een podiumzaal voor 400 personen, een onthaalruimte met balie en een kunstig uitgewerkte  foyer.

Hoewel de infrastructuur in eerste instantie is voorzien voor theatervoorstellingen, biedt ze ook ruime mogelijkheden voor andere culturele voorstellingen, voor bedrijfsmeetings, en allerhande evenementen. In 2014 vonden er bijna 200 activiteiten plaats. Ook hier kan de uitbater van de foyer extra ruimte inhuren indien hij zelf activiteiten wenst te organiseren.

Zaal Stadsschouwburg

Zie: http://www.cultuurcentrummechelen.be/cultuur/over-cultuurcentrum/zaalverhuur

 

Interesse?

Bieding dient minstens te gebeuren op lot 1 om in aanmerking te komen.
Een bieding op lot 2 bijkomend is niet verplicht om in aanmerking te komen, maar is wenselijk.

Biedingen kunnen ingediend worden ten laatste op 17 augustus 2015 om 11.00 uur

 

De concessie wordt verleend door AGB MAC (Autonoom Gemeentebedrijf  ‘Mechelen Actief in Cultuur’)

Het gaat om een concessie voor vijf jaar.

Voor de concessievoorwaarden, het biedingsformulier en voor het afspreken van een plaatsbezoek, gelieve contact op te nemen, bij voorkeur per mail, met:

 

Dhr. Herwig De Lannoy
zakelijk coördinator AGB MAC
herwig.delannoy@mechelen.be
T 015 29 80 43
M 0473 56 80 44

Meer over: Bedrijfsvastgoed, Horeca, Contracten, Overheidsopdrachten, Streekproducten