Eventondernemers tonen veerkracht

De Vlaamse eventsector in 2021: wanhoop, veerkracht, innovatie 

Laten we er geen doekjes om winden. De crisis is bikkelhard voor de eventsector. Die ligt inmiddels een volledig jaar stil. Zouden de mensen vergeten zijn dat deze sector zo’n cruciaal onderdeel uitmaakt van ons normale, dagelijkse leven? Sommige ondernemers bieden de crisis het hoofd door al hun veerkracht en creativiteit uit de kast te halen. 

TEKST Nicolle Raven 

Om te beginnen, een samenvatting in cijfers:  

  • *De Belgische eventorganisatoren voorspellen een omzetverlies van maar liefst 75 procent in 2020 ten opzichte van 2019. 
  • *Ook het verwachte omzetverlies van de toeleveranciers aan events (catering, decoratie, audiovisuele ondersteuning …) is sterk gestegen, van 55 procent in maart tot 73 procent in december. 
  • *Op het einde van 2020 blijkt één organisator op vijf helemaal stil te liggen.  
  • *Bij de toeleveranciers heeft één op drie geen enkele activiteit. 
  • *Bijna de helft (45%) van de bevraagde organisaties heeft mensen moeten ontslaan sinds de start van de crisis. 
  • *Slechts 36 procent van de organisaties bereidt op dit moment fysieke events voor, en dan vooral vanaf het derde kwartaal van 2021. 

*Ongeveer de helft van de organisatoren en een derde van de toeleveranciers houdt zich bezig met virtuele events 

(bron: Expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool) 

Dat zijn cijfers om stil van te worden. En om stil bij te staan. Toch klinkt er voorzichtige hoop vanuit sommige hoeken. Die hoop wordt voortgestuwd door de uitrol van de vaccinatiecampagnes in Europa, en ook omdat een deel van de creatieve en innovatieve wendingen uit deze sector beginnen te renderen.  “Uit onze cijfers blijkt dat de sector ook in haar donkerste dagen haar veerkracht toont en creatief blijft bouwen aan de toekomst”, zegt Christine Merckx, hoofd van het expertisecentrum.  

Corona is een langetermijnuitdaging 

UNIZO Provincie Antwerpen sprak met 3 ondernemers uit deze sector. Niettegenstaande elk van deze ondernemers getroffen is door de crisis, zijn wij onder de indruk van de veerkracht en wendbaarheid van deze ondernemers.  

Dominic de Gruyter, zaakvoerder van PFL, een internationaal bedrijf in de audiovisuele sector, goed voor zo’n 1500 opdrachten per jaar, is een van die innovatieve ondernemers. Met Multihub biedt hij een oplossing voor virtuele events, veelal op buitenlandse locaties. “Alle deelnemers zijn in contact met elkaar, zonder te moeten reizen. Niet alleen is dat een gigantische kostenbesparing, is er ook een grote impact op CO2-uitstoot. Corona heeft veel roet in het eten gegooid, maar is tegelijkertijd een gigantische boost voor ons bedrijf geweest. Onze kernactiviteit zijn nog altijd live events, maar na een week wakker liggen besefte ik dat dit een langetermijnuitdaging was en ik moest inzetten op virtuele events. Niks kan een live event vervangen. Samen het glas heffen brengt een bepaalde connectie. Maar ik ben ervan overtuigd dat virtuele events zullen blijven bestaan juist omdat ze zo tijdbesparend en ecologisch verantwoord zijn.” Dominic is positief over de toekomst: “Live events met een beperkt aantal deelnemers, met elkaar online verbonden tot één groot event, zullen het nieuwe normaal worden.” Christine Merckx van het Expertisecentrum bevestigt dit: ‘Voor internationale meetings en congressen is de hybride vorm een blijver. Het ecologische aspect weegt meer en meer door.” 

Een absurd voorstel 

Dimitri Segers, zaakvoerder van Recodin, maakte gebruik van de crisis om zijn droom - een eigen eventlocatie - te verwezenlijken. “Normaal zijn mijn evenementen goed voor een omzet van ongeveer 1,2 miljoen euro. Elk jaar begin je opnieuw: er zijn geen vaste contracten, je werkt altijd ad-hoc en dingt mee naar opdrachten. Vorig jaar stond ik, na een goede start van het jaar, ineens op nul.” Het werd Dimitri al heel snel duidelijk dat dit lang zou duren en hij nam zich voor om zijn droom te verwezenlijken. Hij ging op zoek naar een eigen locatie. Dat werd Hangar 27 in Edegem. Nadat hij zijn businessplan inleverde bij verschillende banken, inclusief de concessieovereenkomst van de gemeente, kreeg hij welgeteld één voorstel van een bank. “Een absurd voorstel met een gigantisch hoge rentevoet en een dubbele waarborg. Dat maakte er mijn opvatting over banken niet sympathieker op,” aldus Dimitri. Uiteindelijk besloten hij en zijn vennoot, Olivier Goossens, zelf de benodigde investeringen te doen en alle werken, van het opkuiswerk tot het schilderwerk, zelf te doen.   

“Uit de vorige financiële crisis had ik al geleerd dat ik in een heel fragiele sector zit die als eerste wordt geraakt. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn structuur te beperken tot freelancers. Dat is mijn redding geweest.” 

Flexibiliteit is troef 

Volgens het Expertisecentrum zet ongeveer een op de tien eventorganisaties haar expertise momenteel in voor de strijd tegen het virus. Dan denken we bijvoorbeeld aan crowd control in winkelstraten of het bouwen van test- en vaccinatiecentra.  

Eventbureau Frameworks uit Dessel is hier een mooi voorbeeld van. Momenteel bouwt Frameworks mee aan het vaccinatiecentrum van Weelde.  Zaakvoerders Arne Theuer en Frederik van Accom hebben op een jaar tijd, hun zaak meerdere keren opnieuw uitgevonden. “Nadat al onze bezigheden in maart stilvielen, zijn we omgeschakeld naar de verkoop en productie van spatschermen. Met onze jarenlange ervaring in de standenbouw konden we in de tweede helft van 2020 omschakelen naar het zetten van modulaire wanden in de zorgsector. Zo was de opstap naar de bouw van het vaccinatiecentrum in Weelde makkelijk gemaakt: we hebben de juiste kennis en de geschikte materialen.” Volgens Arne moeten ondernemers zich in crisistijd niet alleen beroepen op hun IQ, maar ook op hun FQ. “Dat is de flexibiliteitscoëfficiënt. Je moet openstaan voor alles en je beroepen op je creativiteit. Daar groei je enorm van als ondernemer en als persoon. ”  

Arne bemerkt dat de steunmaatregelen worden berekend aan de hand van omzetverlies. Liever had hij gezien dat innovatie en flexibiliteit gestimuleerd en beloond werden door bijvoorbeeld belastingverlaging toe te kennen op de gemaakte omzet tijdens de pandemie.   

Arne ziet de toekomst hoopvol tegemoet. “Er is een grote klantentrouw in de standenbouw, dus die klanten zien we zeker terug. Daarnaast zijn er verschillende zorginstellingen bijgekomen. We mogen dus niet klagen.” Het Expertisecentrum bevestigt dat momenteel zes op tien events plannen maakt voor 2022. Een alarmerende kanttekening daarbij is dat sommige duidelijk kiezen voor ‘beter iets dan niets’: één op vier plant zelfs meer verlieslatende dan winstgevende events. 

Stap in goede richting 

UNIZO provincie Antwerpen roept daarom op om de creativiteit en expertise meer en meer aan te wenden. Wij ijveren ervoor dat steunmaatregelen ten goede komen van bedrijven van alle vormen en maten. De events zijn niet enkel festivals, maar ook discotheken, feestzalen, bedrijfsevents en toeleveranciers.  De aankondiging van de Vlaamse ministers Crevits en Demir om de evenementensector en meer bepaald de festivalsector financieel extra te steunen met 50 miljoen (voorschotten) en 10 miljoen (coronasteun), is alvast een stap in de goede richting.