FINALISTEN ‘KMO VAN HET JAAR’ UNIZO PROVINCIE ANTWERPEN ZIJN BEKEND

Het was door corona van 2019 geleden, maar op 15 oktober is het eindelijk zover: de jaarlijkse uitreiking van (beloftevolle) KMO van het Jaar van UNIZO provincie Antwerpen. De winnaars worden gehuldigd in de prachtige feestzaal Hof van Beatrijs aan de groene rand van Lier. Eerst zal een deskundige jury de komende dagen beslissen welke kmo’s we volgende week mogen toevoegen aan een indrukwekkende erelijst.

KMO van het Jaar - een prestigieuze prijs

‘KMO van het jaar’ word je niet zomaar. Deze prestigieuze prijs zet de beste (beloftevolle) kmo’s uit onze provincie in de schijnwerpers. Er zijn twee categorieën: KMO van het Jaar en Beloftevolle KMO van het Jaar. In de eerste categorie vinden we kmo’s terug die langer dan vijf jaar actief zijn en uitblinken in de belangrijkste domeinen van de bedrijfsvoering. Ook de flexibiliteit (en groei) tijdens de pandemie speelt een rol.

De finalisten in de categorie Beloftevolle KMO van het Jaar pakken op hun beurt uit met o.a. veelbelovende concepten, innovatief ondernemerschap, (internationale) groeiambities op het vlak van omzet en personeel voor de komende drie jaar, en andere belangrijke aspecten van de bedrijfsvoering zoals energie, milieu, financiën, personeelsbeleid enz. Deze kmo’s zijn minder dan vijf jaar actief (in hoofdberoep).

En de winnaar is … weloverwogen!

Alvorens een deskundige jury de winnaars kiest, moeten de finalisten nog twee belangrijke stappen zetten op weg naar eeuwige roem. Eerst zullen de zes kandidaten pitchen voor de jury bij UNIZO-partner Liantis in Herentals. Vervolgens mogen de finalisten zich van hun beste kant laten zien wanneer de jury op bedrijfsbezoek komt. Op vrijdag 15 oktober worden de winnaars bekendgemaakt in Lier. De laureaten in beide categorieën nemen het later op tegen de winnaars van de andere Vlaamse provincies.  

3 kandidaten KMO van het Jaar

De eerste finalist is SD Schrijnwerkerij & interieubouw, een bekende naam in de Kempen als het gaat over schrijnwerk en interieurinrichting voor keukens, badkamers, houtskeletbouw, dak- en gevelwerken. Op 7 jaar tijd is het personeelsbestand van deze kmo gegroeid van 7 naar 45 medewerkers. Er werd dan ook hard ingezet op de professionalisering van het HR-beleid.

Ook PFL maakt kans op de titel KMO van het Jaar. Dit toonaangevende bedrijf in de audiovisuele sector zag nagenoeg alle opdrachten geannuleerd door corona. Toch slaagde de kmo erin om 2020 positief af te sluiten. Hoe? Door samen met het team op zoek te gaan naar nieuwe opportuniteiten en zichzelf heruit te vinden.  

De derde kanshebber is Juvah, pionier op de ventilatiemarkt. De missie van de onderneming is een gezond binnenklimaat leveren. Wat 15 jaar geleden begon in een garage is uitgegroeid tot een kmo met 3 vestigingen verspreid over Vlaanderen waar zo’n 70 medewerkers aan de slag zijn. Een van de succesfactoren van Juvah is een opleidingstraject dat intern werd ontwikkeld.

3 kandidaten beloftevolle KMO van het Jaar

Finalist GS Technology is een pionier in industriële 3D-printing. Van productontwikkeling en -realisatie tot consultancy, opleidingen en distributie: de verschillende diensten lopen doorheen het productieproces van idee tot eindproduct. GS Technology gelooft in een revolutie van de maakindustrie. De groei van de kmo toont aan dat zij daar een belangrijke rol in speelt.

Kandidaat Jeroen Verrijckt startte in 2018 archeologisch onderzoeksbureau J. Verrijckt. De kmo staat garant voor een wetenschappelijke en correcte uitvoering van archeologische onderzoeken en de opmaak van archeologienota’s. Intussen telt de KMO 8 medewerkers die stuk voor stuk leergierigheid, innovatie en proactiviteit hoog in het vaandel dragen. 

Tenslotte zetten we Mobaut in de schijnwerpers, een onderneming die accessoires ontwikkelt voor bouwmachines. Denk aan: filtersystemen die zorgen voor een gezonde werkomgeving voor machinisten, overlastbeveiliging voor graafmachines, hoogtebegrenzers voor landbouwmachines enz. Elke oplossing staat in het teken van efficiëntie, duurzaamheid en veiligheid.

Klinken op de laureaten én op ondernemerschap

De uitreiking van (beloftevolle) KMO van het Jaar gaat door in het Hof van Beatrijs in Lier. Deze locatie is niet toevallig gekozen want de lokale ondernemersvereniging UNIZO Lier blaast 100 kaarsjes uit. “We zijn enorm verheugd dat we weer fysiek kunnen samenkomen met onze ondernemers. We vieren dus niet alleen de laureaten, maar ook het samenzijn en ondernemerschap in het algemeen.”, aldus directeur UNIZO provincie Antwerpen Carl Van Dyck.