Freelancer in de kijker | Bianca Romeijnders

26 juni was het Freelance Friday. Het uitgelezen moment om onze freelancers in de kijker te zetten, maar ook om extra aandacht te besteden aan de moeilijke situatie van vele freelancers tijdens en na corona. Via het freelance netwerk Love to be Free, pleit UNIZO continu voor extra coronasteunmaatregelen voor de reis- en eventsector. 

UNIZO deed een bevraging via Checkmarket bij zelfstandige freelancers naar aanleiding van Freelance Friday. Hieruit blijkt dat maar liefst 1 op 8 freelance ondernemers vreest voor het definitief moeten stopzetten van zijn activiteiten. “Hoog tijd om enkele structurele verbeteringen aan te brengen in de werkomstandigheden van freelancers om zo een bloedbad in de sector te vermijden.”, stelt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO duidelijk. “De hele dienstensector heeft het bijzonder moeilijk en freelancers zijn daar een groot deel van. Zij mogen niet uit de boot vallen!”. 

“Ik koos voor vrijheid”, start Bianca Romeijnders, freelance project- en eventmanager.  "Of beter gezegd, de illusie van vrijheid" grapt ze. Die vrijheid kan zich op verschillende manieren uiten. In het geval van Bianca niet in vrije tijd, maar eerder in keuzevrijheid. “Welke projecten doe ik wel en welke niet.” Tot voor corona, was zij een veel gevraagd en drukbezette eventverantwoordelijke op nationale en internationale events. "Werken als freelancer past bij mijn karakter. Ik hou van verandering, van korte projecten en van keuzevrijheid. Ik wil niet 5 jaar hetzelfde doen”. 


Deze vrijheid bleek met een flinke prijs te komen toen de crisis begon. Als freelancer ben je vaak voor een korte periode gebonden aan één of slechts een paar opdrachtgevers. Vooral de eventsector heeft flinke klappen opgevangen. Veel zelfstandigen zagen alle opdrachten één voor één geannuleerd worden. Uit een nationale bevraging van het expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool bleek al in april dat de Belgische evenementensector een omzetverlies verwacht van 54 procent in 2020 ten opzichte van 2019. Het verlies wordt geschat op 1,3 miljard euro.   

Bianca ondervond dit verlies zelf aan den lijve. “De onzekerheid in standaard omstandigheden is een gegeven dat erbij hoort, en waar ik inderdaad goed mee om kan gaan. Maar met de huidige omstandigheden zoals nu met corona, volledig buiten je wil om, daar heb ik het wel heel moeilijk mee.
Het zag er naar uit dat ik dit jaar niet meer zou kunnen werken en dat bracht ongelooflijk veel stress mee." Zelfs nu de eventsector op een dieptepunt zit en al haar corporate events zijn afgelast tot eind dit jaar, vond Bianca haar gading bij de Zomer van Antwerpen, die op de valreep toch is kunnen doorgaan. Ze steekt daar nu de handen uit de mouwen als locatieregisseur en is zo de hele zomer van werk voorzien. "Ondanks dat het nu een dramatische periode is, zou ik echt niet anders willen" besluit Bianca. 

Love to be free is sinds 2014 het versterkend netwerk voor freelancers. In deze UNIZO doelgroepwerking delen we info, advies en ervaringen en inspireren we (elkaar) om beter te ondernemen. Voor meer info, kijk op onze website. 

Meer over: Freelancers
Thema: Actueel