FVWW architecten & Origin winnen conceptwedstrijd Peperbus

UNIZO Provincie Antwerpen verhuist eind augustus naar nieuwe locatie.

ANTWERPEN/BORGERHOUT – Het consortium gevormd door FVWW architecten en Origin werd als laureaat van de ontwerpwedstrijd gekozen om de Peperbus in Borgerhout een nieuwe invulling te geven. Het is met name UNIZO Provincie Antwerpen dat, geruggesteund door Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), de gangmaker is om de als monument beschermde Sint-Jan Evangelistkerk grondig om te vormen tot een innovatieve en bruisende ondernemersplek vol creativiteit. Ook de nieuwe kantoren van UNIZO Provincie Antwerpen zullen er onderdak vinden. Dat het concept van het Antwerpse bureau FVWW samen met restauratiespecialist Origin uit Brussel het dichtst op het DNA van ondernemersorganisatie UNIZO en de uitgangspunten van het project aansloot, deed de jury voor hen kiezen.

Het winnende team maakt van het middenschip de meest publieke ruimte, geflankeerd door afsluitbare co-workingspaces, concept-stores en workshopruimte. Als blikvanger wordt in het koor van de verticaal vormgegeven districtsbibliotheek ingericht. De UNIZO-kantoren worden georganiseerd in de galerijen op de verdieping van de zijbeuken, dewelke verbonden worden met een transparant volume. Er wordt ook in beperkte mate horeca voorzien die ook buiten de openingsuren van het gebouw beschikbaar zal zijn; 

Na de eerdere preselectie uit 20 kandidaturen, haalde de combinatie van FVWW en Origin het van twee andere teams in een ontwerpwedstrijd . “Deze architecten wisten ons te overtuigen omdat ze zich ook focussen op de exploiteerbaarheid van het gebouw in zijn nieuwe gedaante. Daardoor zorgen ze ervoor dat het zich zelf kan financieren en ze slagen er bovendien in het evenwicht te bewaren tussen de belangen van de investeerders en de verzuchtingen van de buurtbewoners”, stelt Sofi Van Ussel die als directeur van UNIZO Provincie deel uitmaakt van de jury. Ze benadrukt ook dat ondertussen al overlegmomenten met de buurtbewoners plaatsvonden en dat deze dialoog zal worden verdergezet.

“De architecten, die uiteraard zelf ondernemers zijn, hebben het DNA van UNIZO goed begrepen en hebben hier in hun concept maximaal rekening mee gehouden”, gaat ze verder. “Ze hebben uitstekend begrepen dat UNIZO de bedoeling heeft er een bedrijvige kern van te maken die sterk bijdraagt tot de buurt.” Het wedstrijdconcept zal in afstemming met de verschillende stakeholders worden verfijnd tijdens de verdere onderzoeksperiode. Ons voorstel vertrekt vanuit de kracht van de Peperbus en zet in op een duurzame verankering in Borgerhout en Stad. Het siert Unizo dat ze voor dit monument op deze locatie kiezen en een sterke maatschappelijke meerwaarde ambiëren”, stelt architect Wouter Willems van FVWW. 

UNIZO Provincie Antwerpen is voor de realisatie van dit project een samenwerking aangegaan met de Vlaamse Erfgoedkluis, een investeringsfonds in beheer van PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen) met een specifieke focus op herbestemming en valorisatie van onroerend erfgoed.

Verhuis

Eind augustus verhuist UNIZO Provincie Antwerpen met zijn kantoren en medewerkers naar een nieuwe locatie. De ondernemersorganisatie verkocht haar huidige gebouwen aan de Oude Leeuwenrui en neemt over twee maanden haar intrek in het Coveliersgebouw van de Provincie Antwerpen in de Boomgaardstraat, omdat de Peperbus logischerwijze pas later klaar zal zijn. Leden en niet-leden die tijdens een persoonlijk gesprek advies komen vragen of die aan een opleiding deelnemen zullen ook op de nieuwe plek terecht kunnen.

Sofi Van Ussel, voegt er meteen aan toe dat het bij de huisvesting in het Coveliersgebouw slechts om een tijdelijk adres gaat. “Het is algemeen geweten dat onze organisatie de uitgesproken ambitie heeft om van het voormalige kerkgebouw De Peperbus in Borgerhout een uniek en innovatief concept te willen maken waar ook plaats zal zijn voor de kantoren van UNIZO Provincie Antwerpen. Totdat onze medewerkers daar hun intrek kunnen nemen, wordt het Coveliersgebouw onze vaste stek”, legt ze uit. Om te kunnen verhuizen naar de Boomgaardstraat sloot UNIZO Provincie Antwerpen een overeenkomst met de Provincie Antwerpen die eigenaar is van het gebouw. De tijdelijke locatie vlakbij het Albertpark heeft alvast het voordeel van een vlotte bereikbaarheid met op trams en ring op korte afstand.

Thema: Actueel