Geen provinciale belasting op zonnepanelen

Heel wat ondernemers hebben de afgelopen jaren met hun bedrijf geïnvesteerd in zonnepanelen. Goed voor mens en milieu. Deze zonnepanelen worden doorgaans op het dak van het bedrijf geplaatst. Even zag het er naar uit dat er een provinciaal fiscaal addertje onder het gras zat. Maar dankzij tussenkomst van UNIZO is dat fiscaal gevaar geweken.

De provinciale bedrijfsbelasting wordt berekend op basis van de bebouwde oppervlakte van een onderneming. Het gaat hier dan in de eerste plaats om de oppervlakte die gebruikt wordt voor de onderneming, zoals productie- of verkoopsruimtes en ook parkeerplaatsen. Het dak van een gebouw wordt niet beschouwd als een bebouwde oppervlakte.

In theorie zou dit wel het geval kunnen zijn als er op het dak zonnepanelen liggen. Maar dankzij een tussenkomst van UNIZO heeft de Deputatie van de Provincie Antwerpen beslist dat daken waarop zonnepanelen liggen, nooit als bebouwde oppervlakte zullen beschouwd worden. Er komt dus geen belasting op zonnepanelen. Behalve als de onderneming actief is als elektriciteitsproducent en hiervoor zonnepanelen gebruikt.