Ghizlane Baddane van bakkerij Raf in Boom is Jobstudent van het Jaar 2015

Ghizlane Baddane (19j.), jobstudent bij Bakkerij Raf in Boom krijgt de titel Jobstudent van het Jaar 2015. UNIZO en HR-dienstengroep ADMB organiseerden voor het 8e jaar op rij deze verkiezing. "Jobstudenten zijn van onschatbare waarde voor werkgevers. Ze zijn een helpende hand in een zaak of bedrijf. Voor de jongeren zelf staat een studentenjob gelijk aan werkervaring ", argumenteren beide organisaties. Ghizlane begon op haar 16e bij bakkerij Raf. Maar lang daarvoor al was ze een bekende in de bakkerij. Heel de familie Baddane is er vaste klant. Toen Ghizlane oud genoeg was voor een studentenjob vroeg ze zaakvoerster Sara Juliens zelf of ze niemand nodig had. Sindsdien werkt Ghizlane er elke zondag. Enkel examens houden haar soms eens tegen. Haar werkgevers prijzen Ghizlane omwille van haar eerlijkheid, stipheid en vriendelijkheid. Ze kunnen zich naar eigen zeggen "geen zondag meer voorstellen zonder Ghizlane". Ghizlane Baddane kreeg haar prijs, een extra maandloon van 1.250 euro en een boekenbon van 100 euro, in de bakkerij uit handen van UNIZO-topman Karel Van Eetvelt en ADMB-algemeen directeur Philip Van Eeckhoute.
 
Ghizlane is heel loyaal. Tijdens de ramadam - Ghizlane is van Marokkaanse afkomst - bleef ze doorwerken, ook al was het in de bakkerij superheet. En ook in het ziekenhuis blijft ze aan het werk denken. Zo belandde ze eens op spoed met een gebroken vinger. Naast haar lag een klant van de winkel. Ghizlane verbeet haar pijn omdat dit volgens haar anders zou afstralen op het image van de zaak. Met haar Marokkaanse afkomst heeft ze zich volgens de zaakvoerster soms extra moeten bewijzen tegenover de vaak oudere autochtone klanten. Maar nu zijn diezelfde klanten "zot van Ghizlane". Als Ghizlane er eens niet is, wordt ze gemist. De familie is populair in de buurt. Ook Ghizlanes zus werkt nu in de bakkerij. Ghizlane spreekt vloeiend Frans, Nederlands en Arabisch, talen die van pas komen in de winkel. Dit schooljaar begint Ghizlane een opleiding onderwijzeres aan de hogeschool.
 
Meer en meer jobstudenten
Elk jaar gaan meer en meer jongeren aan de slag. Zo waren er in 2014 maar liefst 469.000 jobstudenten actief, ofwel 5 procent meer dan het jaar voordien (bron: RSZ). Ze zijn flexibel, makkelijk inzetbaar, enthousiast en leergierig. Ze verlichten ook het werk van de vaste werknemers, voor 6 op 10 werkgevers de belangrijkste reden om met jobstudenten te werken. Dat blijkt uit een rondvraag van UNIZO bij 555 ondernemers. De flexibiliteit trekt 4 op 10 werkgevers over de streep, het enthousiasme van de jobstudenten is voor 1 op 5 een motivatie. Opvallend, 1 op 5 neemt jobstudenten aan als mogelijk aanwervingskanaal.
 
Hervorming studentenarbeid
UNIZO dringt er nogmaals bij de regering op aan om snel werk te maken van de beloofde hervorming van de studentenarbeid. Vandaag kunnen studenten 50 dagen per jaar werken. Werkt hij echter maar een paar uur, dan is hij meteen een volledige dag kwijt. Een urensysteem zou aan de vraag naar meer flexibiliteit tegemoet komen.
 
Wedstrijd Jobstudent van het Jaar
De verkiezing van de Jobstudent van het Jaar dient dient om de 'werkgrage' jobstudent en zijn werkgever in bloemetjes te zetten. Maar vooral moet de wedstrijd het belang van de jobstudent voor werkgevers benadrukken. De jobstudent van het Jaar is een initiatief van UNIZO, HR partner ADMB, KBC Bank en Verzekeringen, RED BULL en MNM

Meer over: Aftrekbare beroepskosten, Personeelskosten, Jongeren opleiden op werkvloer, Jobstudent
Thema: Personeel