“Het traject Strategie & Groei was voor mij het logische vervolg op dat van Bedrijfsoptimalisatie”

Wat doe je als jonge moeder om je baby tot rust te brengen? Je wilt het jezelf én je kindje zo comfortabel mogelijk maken. Een schommelstoel lijkt Sarah Moerenhout de ideale oplossing. Helaas vindt ze geen mooi exemplaar dat past in de meisjeskamer. Ze besluit om er eentje op maat te laten maken. Maar ze trekt haar stoute schoenen aan en besluit om ook haar eigen schommelstoelen op de markt te brengen. Ondertussen bestaat Rocking Seats twee jaar en Sarah wil groeien. Zo komt ze terecht bij het traject Strategie & Groei.

“Ik was al langer aangesloten bij UNIZO omdat ik ondernemen eenzaam vind”, vertelt Sarah. “Ik ben erg sociaal en als ondernemer moet je het toch allemaal maar alleen zien te doen. Ik zocht iemand die een kritische blik op mijn onderneming wou werpen en me kon begeleiden in de volgende stappen. Ik heb eerst de begeleiding rond bedrijfsoptimalisatie gevolgd. Nu, anderhalf jaar later, heb ik alle doelstellingen van dat traject gehaald. Om verder te groeien had ik toch weer nood aan begeleiding. Strategie & Groei was voor mij dan ook het logische vervolg op het traject Bedrijfsoptimalisatie.”

Sarah komt bij coach Annik terecht. Die is erg te spreken over het enthousiasme en de creativiteit van de onderneemster. “De schommelstoelen zijn van hoge kwaliteit en worden nu al in dertig premium babywinkels verdeeld. Ondertussen zijn haar stoelen zo populair dat andere bedrijven ze kopiëren, tot in China toe. We moesten dus op zoek naar iets waarmee Sarah zich onderscheidt van haar concurrentie.”

Ondernemingsscan biedt inzichten

Als eerste opdracht vult Sarah de ondernemingsscan in. “Het interessante hieraan is dat zowel ondernemer als onderneming onder de loep worden genomen. Als die twee inzichten samenkomen, dan krijg je een mooie analyse hoe je bedrijf er nu uitziet. Daaruit bleek dat ik sterke groeiambities heb, maar dat ik dus wel op pijnpunten stoot die de groei kunnen belemmeringen. Zo heb ik bijvoorbeeld geen concreet ondernemingsplan. En laat dat nu juist de basis zijn om een bedrijf te laten groeien.”

Uit de scan blijkt ook dat Sarah nood heeft aan vernieuwing, want dat houdt haar scherp en creatief. Op basis van deze punten zit ze samen met Annik om te brainstormen. Hoe laat Sarah Rocking Seats groeien op een manier die bij haar past?

“We geven ondernemers richting en advies, handvaten waarmee ze aan de slag kunnen”

“Ik was ook niet zeker over mijn financiën”, vertelt Sarah. “Het eerste jaar was niet denderend maar daar zaten de grote investeringen voor iets tussen. Het tweede jaar sloot ik goed af, maar ik was er toch niet gerust in. In mijn ogen kon het nog veel beter dus heb ik raad gevraagd aan Annik. Nu, het was eigenlijk paniek voor niets maar ik besefte wel het belang van een financieel plan. Zo krijg ik een beter zicht op wat er zich nu speelt én kan ik ook op financieel vlak plannen maken voor de toekomst.”

“Rocking Seats biedt in elk geval genoeg mogelijkheden om in verschillende richtingen te zoeken naar groeipotentieel. Bovendien loopt haar webshop ook heel goed”, beaamt Annik.

Toekomstplannen maken

Ondertussen werkt Sarah een van de denkpistes uit die ze samen met Annik heeft verkend. “Ik wil ervoor zorgen dat ik als schommelstoelfabrikant top of mind ben bij het publiek. Dé schommelstoelspecialist. Nu ligt de nadruk nog op de kinderkamer, maar in elke kamer hoort een schommelstoel op maat van de ruimte. Weg ouderwetse houten schommelstoel. Welkom moderne, comfortabele schommelstoel! Kortom: ik wil het aanbod verruimen en een bredere doelgroep aanspreken.”

Maar creatieve en bezige bij Sarah heeft nog andere plannen. “Een mama van een tweeling zocht naar een zwemband om haar twee kindjes in te zetten. Want nu dobberde het ene kindje naar links en het andere naar rechts. En zo is prompt Twin Swim Float ontstaan. Het idee om mensen te helpen met een oplossing voor hen, is dus nog een andere piste om uit te werken. Al moet ik nog even bekijken waar me dat brengt”, lacht ze.

Opleidingen doen groeien

Dat het traject Sarah een boost heeft gegeven, is wel duidelijk. Op aanraden van Annik volgt ze nu de opleiding 1-pagina-strategie en zo zet ze haar plan langzaam maar zeker helemaal op punt. Ook gaat ze zich nog verdiepen in SEO voor meer vindbaarheid in Google. “Iedere ondernemer heeft op een gegeven moment nood aan onafhankelijk advies van een expert. Ik raad de begeleiding Strategie & Groei dus ten zeerste aan.”

Tijdens het traject hebben ondernemer en coach drie gesprekken. “We geven ondernemers richting en advies, handvaten waarmee ze aan de slag kunnen”, vertelt Annik. “Vaak is dat al voldoende om mensen dat duwtje in de rug te geven. Ik bekijk ook altijd welke soorten opleidingen of begeleidingen er nuttig zijn voor de ondernemer. Over enkele maanden heb ik een opvolggesprek met Sarah om te zien waar ze dan staat. En dan bekijken we of ze nog ergens hulp nodig heeft.”

Heb jij ook nood aan een klankbord? Iemand die samen met jou op zoek gaat naar straffe ideeën om je onderneming te laten ‘boomen’? Schrijf je dan in voor het traject Strategie & Groei en ga goed voorbereid de toekomst tegemoet.

Ik schrijf me in!

Partnership met VLAIO: Samen voor sterk, ambitieus ondernemen 

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers.  Daarom wil Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot, ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met de VLAIO partners bundelen we onze krachten en middelen. UNIZO maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar ondernemers gebruik van kunnen maken. Samen gaan we voor #sterkondernemen!

Meer over: Begeleidingen