Internationaal ondernemen met gesloten grenzen

Bijna 1 op 3 (31%) van onze export-kmo's kreeg de afgelopen maanden te maken met 'grensconflicten', waarbij medewerkers en zaakvoerders, ondanks het noodzakelijke en strikt professionele karakter van hun verplaatsingen, toch aan de grens met de buurlanden werden tegengehouden en teruggestuurd. Waardoor ze hun werk niet konden doen en opdrachten verloren gingen. Dat blijkt uit een bevraging bij internationaal actieve kmo's door UNIZO. Uiteraard hebben ook heel wat andere factoren tot dalende omzetten geleid, geven de ondervraagde export-kmo's aan. In de eerste plaats de teruglopende vraag en het gebrek aan grondstoffen of onderdelen...

Dat beaamt het Mechelse Russel Finex. Dit bedrijf houdt zich bezig met de productie van zeefmachines en filter. De naam van het bedrijf doet het al vermoeden: het is onderdeel van een internationale onderneming gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en levert voor 50% aan de voedingssector. Algemeen directeur Koen de Ridder is er in geslaagd om zijn firma ondanks de gesloten grenzen, goed draaiende te houden.  Maar ook zijn bedrijf kreeg te maken met “grensconflicten.” Bij Russel Finex werken 3 Fransmannen, 3 Duitsers en een Nederlander in de verkoop. Zij konden geen bezoeken doen en hebben dan van thuis gewerkt om de betalingsproblemen waar het bedrijf mee kampte op te lossen. “Die flexibiliteit van onze medewerkers was van onschatbare waarde” aldus Koen de Ridder. 

“Vooral de Engelse toeleveranciers hebben erg geleden onder de Covid 19. Russell Finex heeft hier in België nog relatief veel verkocht, maar kon minder factureren doordat de anderen het moeilijk hadden. Veel fabrieken vielen plotseling stil. Bestellingen van wisselstukken zakten hierdoor met de helft. Dat leidde wel tot cashflowproblemen op korte termijn” getuigt Koen. “Maar de uitstel van BTW verhielp dit probleem deels.” 

Koen is positief gestemd ondanks de ‘crisis’. Het bedrijf heeft 3 interim krachten, die reeds 6 maanden in dienst waren, een vast contract kunnen aanbieden. Ook helpen de Vlaamse en Federale fiscale maatregelen om Vlaamse exportbedrijven een duwtje in de rug te geven. Toch pleit UNIZO voor een betere toekomstige coördinatie op zowel Europees niveau als tussen de lidstaten onderling. “Met de juiste afspraken en voorzorgen had het exportverkeer veel vlotter kunnen verlopen, met minder hinder voor de getrokken export-kmo's en onze economie in het algemeen. Hier moeten lessen uit getrokken worden voor de toekomst,” aldus UNIZO-topman Danny van Assche.