‘Je leert elkaar op een totaal andere manier kennen als je samen onderneemt’ 

Vader en dochter openen Chocolade Atelier Iris 

Iris: ‘Je leert elkaar op een totaal andere manier kennen als je samen onderneemt’ 

 

Iris speelde al bakkertje toen ze klein was. Tijdens haar bakkerijstudie ontdekte ze de wereld van de chocolade, waardoor ze samen met haar vader startte met Chocolade Atelier Iris. Zij maakt de chocolade en hij is bezig met de administratie, tenzij het natuurlijk druk is. ‘Het is grappig dat de rollen nu omgekeerd zijn. Papa moet nu naar mij luisteren wanneer we in het atelier samenwerken’, vertelt Iris. 

Als ondernemer wil je je uiteraard onderscheiden van anderen in je branche. Zo werken Iris en Koen met fair trade producten om de cacaoboeren te steunen. De chocolade is dus kraakvers en alles is zelfgemaakt. 

Verrassend is dat het duo geen ambitie heeft om een fysieke winkel te openen. ‘We willen het blijven doen met ons tweetjes, Iris voltijds en ik halftijds. In afwachting van onze webshop halen we nu vooral onze omzet uit bestellingen via mail of per telefoon. Deze bestellingen krijgen we vooral dankzij mond-aan-mond reclame, wat heel belangrijk is voor ons. We krijgen dus mensen over de vloer die onze chocolade van iemand anders geproefd hebben en het heel lekker vonden. Daar zijn we uiteraard trots op’, zegt Koen tevreden. 

Wel hebben ze concrete plannen om heel binnenkort op de markt te staan met de chocoladeproducten. ‘Vorig jaar trokken we al eens naar verschillende markten om te gaan inspecteren. We vroegen ons af of er al veel verkopers in dezelfde branche zouden staan. We vinden het wel spannend, want het is de bedoeling dat de marktverkoop een groot deel van de omzet wordt. Hopelijk wordt het een gat in de markt’, vertelt Iris.  

Koen: ‘Als we kunnen evalueren gaan we tijdens de volgende pieken sterker in onze schoenen staan.’ 

Pieken en dalen 

De grote uitdaging bij seizoensgebonden producten is dat je met pieken en dalen zit. Iris en Koen zitten nog op een roze wolk doordat de feestdagen net afgelopen zijn en ze dus samen veel verkocht hebben. ‘Nu daalt dit even weer, doordat mensen goede voornemens hebben en dus minder snoepen. Met Valentijn en Pasen verwachten we uiteraard opnieuw een piek’, vertelt Iris. Koen ziet een mindere periode ook wel als een voordeel. ‘Dit geeft ons de mogelijkheid om intern naar de toekomst te gaan kijken. Hoe kunnen we onze werkwijze optimaliseren? Als we kunnen evalueren gaan we tijdens de volgende pieken sterker in onze schoenen staan.’ 

‘Met ondernemen neem je nu eenmaal een risico’ 

‘Er zijn als starter een hoop praktische en administratieve zaken waar je totaal niet aan denkt. In het begin kijk je aan tegen een berg, gelukkig zorgde het traject van UNIZO provincie Antwerpen ervoor dat die berg een heuvel werd’, zegt Koen 

Iris en Koen raden het starterstraject bij UNIZO heel sterk aan. ‘Ondanks dat je met dit traject sterk wordt uitgedaagd, krijg je ook gewoon veel zekerheid. Wij hadden reeds met ons hart de beslissing genomen dat we het gingen doen, maar met ondernemen neem je nu eenmaal een risico. Je vraagt je heel vaak af of het wel haalbaar is. Dankzij het traject wisten we zeker: we gaan het doen!’, eindigt Iris. 

Tekst: Jilke Tielemans 

Foto: Jilke Tielemans